Új hozzászólás Aktív témák

  • Hydra SR

    addikt

    válasz ottkar #3213 üzenetére

    Az ASP tudtommal a fénytőrést nem a lencsében csökkentheti, hanem a szenzoron ill. az infra szűrőn, azáltal, hogy nem valamilyen látószög-/blendefüggő, változó szögben érkezik ezekre a részekre a fény, hanem konkrétan csakis 90 fokos szögben. Azt nem tudom, hogy a kép geometriájába beleszól-e, eddig erről nem hallottam. Én úgy tudom, hogy csakis azért vezették be - és azért éppen csak a digitális korszakban -, mert a digitális szenzorok érzékenyek arra, ha nem merőlegesen kapják a fényt, azt meg már csak én következtettem hozzá, hogy az üvegéhez hasonló fénytörési jelenségek miatt lehet ez amik a szenzoron is jelentkeznek az anyaga miatt. A filmnek és a diának mindegy, azok nem szilíciumból vannak és infra szűrő sincs előttük.
    Ebből a szempontból viszont az ASP-nél mindegy, hogy üvegből vagy műanyagból vannak-e az objektív lencséi, mert nem azoknak a fénytőréséről van szó. Arra az APO(kromatikus) lencsetag való, hogy azt csökkentse.
    A geometriai torzítást nem tudom, hogyan küszöbölik ki, de azt gyanítom, hogy abban a teljes lencserendszernek részt kell vennie, nem csak egy (mondjuk ASP) tagnak. Ezt meg abból gondolom, hogy a filmes korszakban is létezett például diagonális halszemoptika, és azokban nem volt ASP tag.

    [ Szerkesztve ]

    A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

Új hozzászólás Aktív témák