Új hozzászólás Aktív témák

  • myckey

    veterán

    válasz philoxenia #36002 üzenetére

    Van egy teljesen nulla ember, aki semmit nem tud, semmiről.
    Egy hét alatt bemagolja az alapvető etikai dolgokat, megjelenés, köszönés, mozgás stb... odahaza tök jól megy neki, patent. Tudja. Tök egyszerű, ugye? Végtére is csak be kell menni, helyesen mozdulni, japán vezényszavakra reagálni és egyebek.

    Másik héten elküldik mondjuk egy tradicionális helyre, egy kiemelt eseményre....vajon mennyi hibát fog véteni, pusztán az alapvető dolgokkal, ami pofon egyszerű? Pedig tudja, otthon ment ez.Csak nem mindegy milyen helyzetbe kerül, és arra hogy reagál ösztönösen, ami nem egyenlő a tudással.
    Erre írtam, hogy az öv fokozat sem egyenlő a ösztönösséggel, nem elég hogy valamiben van jártassága, erről pedig van mondjuk papírja. Egy öv arra jó, hogy szemléltesse az elhivatottságot, és mint egy jó iskolai felelet, képet ad hogy miről van tudásod. ( Jobb esetben, rosszabb esetben meg hozzád vágják, még az időt sem kivárva ) Aztán jöhetnek a "Dan"ok.( stb )
    De az megint más, hogy ha pl az utcán megtámadnak, akkor mi bukik ki az emberből, hogy reagálja le a szituációt, hogyan lehet a legjobban megoldani és egyebek...Ismerek hazai és külhoni Nagymestert is, és ők már hosszú hosszú ideje gyakorolják ezt az egészet, de roppant alázatosak az egész iránt, még mindig, mindennek ellenére.
    Nekem is volt/van porbafingó koromtól kezdve jártasságom, több irányzatban is..de hogy mi az ami bevésődés, azt magam sem tudom, mert nem egy a kettő és ehhez talán soha az életben nem leszek elég.

    Egyébként valószínű, hogy nem sok ember tanul kolostorban, de még ha ott is tanul....akkor is hosszú folyamat.

    [ Szerkesztve ]

    "Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "

Új hozzászólás Aktív témák