-
IT café
Autóhifi
Új hozzászólás Aktív témák
-
k-feri65
senior tag
válasz barack1997 #35697 üzenetére
nincs semmi probléma...kapcsold be a rendszert...állítsd a fejet 0 hangerőre..és az erősítőn a ..gain-t.. addig tekerd felfelé ameddig nem hallod a alapzajt..majd picit tekerd vissza, hogy kuss legyen.
értem én de le sz@..m
-
zalman90
őstag
tényleg nem ajánlott a mélynyomóra szerelni az erősítőt ? mert hogy szétrázza
vagy hülyeséget mondtak ?
Az ember társas állat. S többnyire minél nagyobb a társaság, annál nagyobb állat.
-
Bjørgersson
félisten
Sziasztok!
Egy Blaupunkt Montreux RCR44 típusú rádión háromszor el lett rontva a PIN kód és letiltott. Mit tudunk vele csinálni?
As if all this was something more than another footnote on a postcard from nowhere, another chapter in the handbook for exercises in futility... • Samsung Galaxy S9, Fractal Design Define C, Kefine Delci HiFi IEM, Donner Dobuds ANC TWS eladóak: https://tinyurl.com/2jhv79td
-
k-feri65
senior tag
-
Bjørgersson
félisten
válasz k-feri65 #35704 üzenetére
Rendben, köszi!
As if all this was something more than another footnote on a postcard from nowhere, another chapter in the handbook for exercises in futility... • Samsung Galaxy S9, Fractal Design Define C, Kefine Delci HiFi IEM, Donner Dobuds ANC TWS eladóak: https://tinyurl.com/2jhv79td
-
erikke17
őstag
Egy 4ohmos 165mm-es mélyközép és egy 8 ohmos csipogót hogy lehet fejegységre kötni, ha fej 4-8ohmig van megadva?
Párhuzamosan? Vagy Nem is ajánlott sehogy?||Wot / WarThunder - Erixx93|| Steam - erixx18 ||Xbox Series X - Erikk24 || BMW R1200GS || Opel Astra F X16XEL|| BMW E39 530d 142kW||DJI Mavic Pro||
-
ThodEE
őstag
válasz erikke17 #35707 üzenetére
Hangváltónak hívják azt a speciális cuccot ami összehozza a magasat meg a közepet, vagy kondival kell leválasztani a magasat, ha párhuzamosan kötöd akkor 2,66Ohm lesz az ellenállása.
Mindenképp a hangváltót javaslom, de nem próbáltam még különböző impedanciával.
Valószínűleg elfogja tolni a vágási frekvenciát(#35708) shteer
Bocsánat hogy bele okoskodtam, de szabad tudni hogy jön ki a 6?[ Szerkesztve ]
http://picasaweb.google.com/116647084346941867867/1155?authuser=0&feat=directlink
-
erikke17
őstag
válasz shteer #35708 üzenetére
Akkor jól gondoltam, de nem voltam benne biztos
ThodEE - Nem konkrét hangváltóra gondoltam, igaz hogy azzal kivitelezhető könnyebben de a csipogón gyárilag van kondi.. Mivel gyári recsegőkről van szó
Astra F-be szerettem volna rakni mivel gyárilag nincsenek, mivel haver meg bontott szét E36-os BMW-t és abból akartam kiszedni és elég szépen is szóltak..
Csak nem tudtam a 4 és 8 ohmot hogy összehozni de kolléga feljebb leigazolt||Wot / WarThunder - Erixx93|| Steam - erixx18 ||Xbox Series X - Erikk24 || BMW R1200GS || Opel Astra F X16XEL|| BMW E39 530d 142kW||DJI Mavic Pro||
-
opeter70
senior tag
Pedig az bizony 2,66.
Hogy tisztába tegyük a dolgokat:
Soros kapcsolásnál az eredő ellenálás (impedancia) számítása:
Re=R1+R2+R3+...stb.Párhuzamos kapcsolásnál az eredő ellenállás:
1/Re=1/R1+1/R2+1/R3...stb -
ThodEE
őstag
válasz lautnermark #35712 üzenetére
Csak kettő ellenállás esetén:
(R1+R2)/(R1*R2)=R[eredő](#35711) shteer
Én meg már kezdtem gondolkodni hogy lehet hogy mást is figyelembe veszel és hogy mit ronthattam elhttp://picasaweb.google.com/116647084346941867867/1155?authuser=0&feat=directlink
-
Joe fiú
senior tag
Akkor már én is leírom, mert itt mindenki tévhitben van..párhuzamos kapcsolásnál replussz műveletet végzünk vagyis az ellenállásokat összeszorozzuk majd osztjuk az összegükkel, esetünkben (4*8) / (4+8), vagyis 32/12=2.6667, soros kapcsolásnál meg össze kell adni az ellenállásokat, illetve párhuzamos kapcsolásnál végezhetünk reciprok műveletet is, de sokan már így is belekeveredtek. Gondoltam kicsit beleokoskodom, ha már villamosmérnöknek tanultam
-
erikke17
őstag
Ajjaj mit robbantottam ki
2 darab 8 ohmos csipogó és 2 darab 4 ohmos mélykozep. Mivel első ajtóban mennek ugye egy csipogó és egy mélykozep, azaz 4+8ohm az 12:2=6ohm ha jól csináltam.( de szerintem hülyeséget írtam )
Hogy lehet 2,66ohm?[ Szerkesztve ]
||Wot / WarThunder - Erixx93|| Steam - erixx18 ||Xbox Series X - Erikk24 || BMW R1200GS || Opel Astra F X16XEL|| BMW E39 530d 142kW||DJI Mavic Pro||
-
ThodEE
őstag
válasz Joe fiú #35715 üzenetére
Igen valóban elírtam, de a végeredmény jó
(#35716) erikke17
Sorba kötésnél adódik össze, párhuzamos kötésnél a legkisebb ellenállású alatti értéknek kell kijönnie
Párhuzamosnál marad a repluszolás, de az is csak kettő tag esetén érvényes!Szerk:
Az oldalakat külön külön kell számolni, úgyhogy csak 1 oldal hangszórói számítanak[ Szerkesztve ]
http://picasaweb.google.com/116647084346941867867/1155?authuser=0&feat=directlink
-
opeter70
senior tag
válasz Joe fiú #35715 üzenetére
Bocs, hogy én meg "visszaokoskodok", (nem téged akarlak megcáfolni, mert teljesen jó a képleted) bár én nem tanultam villamosmérnöknek, viszont ez az én időmben általános iskolai 7.-8. osztályos fizika tananyag volt.
Szóval tökéletes a számolásod, de csak 2 ellenálás esetén igaz.
2-nél több ellenálás esetén már csak az 1/Re=1/R1+1/R2+1/R3...+1/Rn képlet működik.
Tehát egy 8, egy 4 és egy 2 Ohmos hangszóró párhuzamos kapcsolásánál már 1,14 Ohm lesz eredő a sokak által gondolt 4 Ohm helyett.
Mondjuk ez a mi szempontunkból irreleváns, mert 2-nél több hangszórót nemigen szoktak összekötni, csak a korrektség kedvéért írtam le.
(Bár mondjuk régebben volt itt egy kolléga, aki valamiféle követhetetlen hangszóró hálózatot akart kiépíteni vegyes kapcsolással )erikke17: Mint ahogy már előttem írták, ne átlagot számolj, mert ez párhuzamos kapcsolásnál ez nem így működik.
[ Szerkesztve ]
-
Debesq
tag
Sziasztok! Van egy házilag gyártott mélyládám, 50W 8 Ohm. Szeretném kipróbálni a kocsiban erősítő nélkül, de nem tudom hogy kellene rákötni. A fejegységen megengedett a 8ohm, megnéztem a könyvét. Csak az első hangszóró kimenetek foglaltak. A hátsóra szeretném rákötni, mert gondolom az erősítőnek való kimeneten nem erősít a fej. Az a megoldás jó lehet, hogy a hátsó hangszóró kimenetén a jobb és bal minuszból egy-egy kábelt kivezetve, majd ezt összesdorva rákötöm a hangszóró minuszára, a plusznál pedig ugyanez? Ezt azért akarom, hogy mindkét csatorna hallható legyen rajta. Tudom, ez így nem helyes, mármint erősítő nélkül meg ilyenek, csak kíváncsi lennék milyen, de nem szeretnék kárt tenni a fejegységben.
-
opeter70
senior tag
válasz Debesq #35721 üzenetére
Az előző eszmefuttatáshoz kapcsolódva eszembe jutott még valami, amit viszont én nem értek:
Adott egy első szett, Mélyközép + magas + passzív váltó, aminek így együttesen bekötve 4 Ohm (?) az impedanciája.
Ez esetben viszon külön-külön nézve a mélyközepet és a magasat (mondjuk egy aktív rendszerben), azok nem lehetnek 4 Ohmosak, mert 2X4 Ohmból sehogy sem lehetne kihozni 4 Ohm eredő impedanciát.
Tehát akkor most vagy a komplett szett nem 4 Ohmos, vagy a hangszórók külön-külön nem 4 Ohmosak...
Vagy mégis igaz mindkettő?
Hol hibádzik az eszmefuttatásom?Sky94: Ilyen megoldásokat itt nem nagyon szoktunk ajánlani.
Elméletben működhet, de gyakorlatban nem tudom, hogy mi történne. Én még sosem próbáltam ilyet.
Mindenesetre a fejegység végfokait nem erre találták ki. A frekvenciavágást hogy oldanád meg?
Van benne low pass filter a hátsó hangszóró kimenetekre?[ Szerkesztve ]
-
erikke17
őstag
Értem köszi mindenkinek, akkor konklúzió a fejegységre nem köthető rá mert 4-8ohmig van így 2,66 sorban még 12 szóval bukta
||Wot / WarThunder - Erixx93|| Steam - erixx18 ||Xbox Series X - Erikk24 || BMW R1200GS || Opel Astra F X16XEL|| BMW E39 530d 142kW||DJI Mavic Pro||
-
Joe fiú
senior tag
válasz opeter70 #35722 üzenetére
Ezen már én is gondolkoztam sokszor, a kickem elméletileg 2 ohmos, a magas 4 ohmos, a hangváltó meg dual 2 ohm kickhez van, akkor most végülis mennyi is az eredő ellenállásom mivel nekem egy kick van bekötve csak, de szerintem használat közben megmérem az erősítőnél, hogy ott milyen ellenállás érték jön ki, ami ugye megint csak szubjektív mert frekvenciától függően eltolódik ugye az ellenállás értéke is.
-
KriszXJR
tag
válasz opeter70 #35722 üzenetére
Elméletben a hangszók 4ohm -osak, és a szett is elméletben 4ohm-os.
Most nem tudok ide beilleszteni Neked képet róla, de keress rá egy szett leírásában az impedancia-frekvencia görbére és azonnal látni fogod, főleg egy közel ideális görbe menet esetén. Ilyet meg sok gyártó "rajzol". Főleg vonalzóval, kicsi beeséssel a keresztfrekinél. -
Slyer
senior tag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy 20-25k környékén van valami fejegység ami usb/aux-os, és van benne bluetooth kihangósításra lehetőség? (telefonhívásokra gondolok)
Köszi előre is!
-
bozont
veterán
Érdemes szétnézni máshol is árak ügyében, de ezeket nézegetem én is: [link]
De szerintem a JVC KD-X310BT lesz nálam a befutó.Amúgy van értelme a gyári antenna kábelt kicserélni? Eredményezhet jobb vételt? Többnyire Music FM-et hallgatok, ha éppen rádióhoz van kedvem, de felénk nem olyan erős a jel. Kérdés lehet-e ezen javítani még valahogy.
-
7600 GS
addikt
Sziasztok!
20 ezer forint magasságában milyen mechanika nélküli, USB porttal vagy SD kártyahellyel rendelkező fejegységet ajánlanátok? Kenwood, Pioneer, JVC, Alpine kínálatát nézegettem. A Pioneer eléggé csábító a 3 év garancia miatt, de nem tudom hogy szignifikáns különbség lenne-e köztük hangzásban.
-
Harsonás
tag
Sziasztok. Ajtószigetelés után maradt még bitumen lapom. Az lenne a kérdés, mit lenne még érdemes szigetelni, amihez nem kell lebontani az egész kocsit?
-
Adonimus
senior tag
válasz 7600 GS #35730 üzenetére
Na hát a garancia miatt egy percig se fájjon a fejed...
Eddig még semmire nem tudtam érvényesíteni normálisan garanciát. Pioneer rádióra meg főleg nem. Fizetni kellett a garanciális javítást, (Másfél hónap után, egyik este jó volt, másnap reggel induláskor már nem) mert én rontottam el. Igaz, hogy másik gyári hibája is volt a készüléknek (AUX bemenet), azt elismerték, megcsinálták, 1 másodpercet sem működött azóta sem
Szóval az én tanácsom: A garancia ne legyen szempont.Még valami: azt az üzenetet kaptam a szervíztől, hogy "egy Kenwood készülékkel ez nem fordult volna elő, mert erősebb anyagból van".
És még valami: A telefonom is elromlott másodjára, és a kedves garanciális LG szervíz vagy nem is tudom hol csinálták, de leejtették a telót vagy nem tudom de a fólián volt egy hatalmas sérülés, le is kellett cserélni.
Mindig felbosszantom magam a garancia szó láttán, bocsi.[ Szerkesztve ]
adonimus felhasználónak 41 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! - http://www.phmegbizhatosag.atw.hu
-
Joe fiú
senior tag
válasz Adonimus #35733 üzenetére
A másik, pedig, hogy a legtöbb termékre akkor érvényes a garancia, ha pecsét van róla, hogy szakműhelyben szerelteted be a cuccot, mondjuk az autohifi outletnél pont jó fejek voltak velem, azt mondták ha nincs szétgányolva az iso csati akkor nem kell igazolnom hol szereltem be, szóval vannak azért korrektebb üzletek, de egy másik cég pl. elhajtott ennek hiányában.
Más: Gyári generátorom volt, generátorhibára gyanakodva fel lett újítva az egész, amit így utólag nem bánok, mert két erősítő és világítás esetén is 13.7v-ra esik be a feszültség csak, megszűnt a lámpapislákolásom is, nem gondoltam, hogy ennyit számít, hogy jó állapotú-e a generátor avagy sem.
[ Szerkesztve ]
-
Osynho
addikt
Gondoltam leírom a fejleményeket fejegység ügyben.
Összevissza szólt, erőtlenül a 2 oldal, balance-ot hiába nyomtam full-ra balra, szólt a jobb is, subot kikapcsoltam a fejen, akkor is szólt, de teljes tartományban, vágás nélkül. Ezen kívül lett egy alapzúgás, amit levett hangerő mellett simán lehetett érzékelni. Tegnap átnéztünk mindent egy szerelővel és kiderült, hogy a sub rca-ja volt a ludas a dolgok egy részéért. Az egyik feléből kilazult a közepe, ez okozta az összevisszaságot. Az alap zúgás viszont megmaradt. Másik fejjel nem produkálta. Szóval szerintem megint elszállt az rca rész. Csak nem tudom mitől.
-
Adonimus
senior tag
-
Joe fiú
senior tag
válasz Osynho #35741 üzenetére
Nem a fejegység testelése a hibás, hanem az erősítő testelése a gond, de már múltkor is leírtam, mert ha jól emlékszem úgy írtad, hogy valami csavart tettél a test kábel alá, namármost az lenne a lényeg, hogy a testkábel színtiszta fémréteggel érintkezzen, ne legyen köztes anyag, mert akkor romlik a vezetési tulajdonság, egyébként egy rossz rca kábel éppúgy tönkretudja vágni a fejegység kimenetét mint a nem megfelelő testelés.
-
Osynho
addikt
válasz Joe fiú #35742 üzenetére
Igen, emlékszem. Persze, nyilván az erősítő testelése lesz a hunyó, de akkor is értetlenkedem. Mindegy, igyekszem valami megoldást találni rá, bekötöm máshova, másmilyen kábellel az erősítőt. Ezek a lapos körsaruk is megteszik? Elég ványadtnak tűnnek, ezért vettem ezt a vastagabb verziót, ez meg ugye nem fekszik fel egyenes felületre.
És most egyszerre jelentkezett a 2 dolog (rca kábel hiba és testelés), ami tovább bonyolítja számomra a kérdést. Nem hiszek a véletlenekben, hogy pont egy időben alakult ki a kettő hiba. Megpróbálom mind a kettőt megoldani és bizakodni, hogy nem sz.rja össze magát ismét 1 hónap múlva.
-
erikke17
őstag
Alpine 3523 mennyire jó cucc első szettre? Botrányosan alacsony ráért van az erő..
-
Joe fiú
senior tag
válasz Osynho #35743 üzenetére
Passz, én sima mezei MNC kábelszettet vettem 5ezer forintért cakumpakk, abban is réz körsaru volt, amelyen átfúrtam a biztiövpánt rögzítő csavarját, és így lett a kasztnihoz testelve, már egy éve, azóta se volt vele semmi bajom.
erikke17: Én nem biztos, hogy megvenném a helyedben, fejegység végfokánál minden bizonnyal jobb, de egy komolyabb szett alá igencsak kevés lenne, példának okáért az elvileg könnyen hajtható MX165 szett alá én hidalva használtam két-két csatornát az Alpine 3552-3 erősítőt és érződött, hogy igényli a szett a teljesítményt.
[ Szerkesztve ]
-
Alfalaca
csendes tag
üdv mindenkinek
Egy 2003-as Renault megane II- ben szeretnék mp3-at hallgatni, úgy hogy megmaradjon a kormányról vezérelhetőség. Jelenleg egy kazettás tunerlist-es rádió van benne. Két lehetőséget találtam ez ügyben.
1.opció
- http://www.autohifibolt.net/index.php?route=product/product&path=97_121&product_id=752
-http://www.autohifibolt.net/index.php?route=product/product&path=97_121&product_id=1922
-http://www.autohifibolt.net/index.php?route=product/product&path=35_40&product_id=2721(nem biztos hogy jó kormányillesztőt választottam )
- drágább
- nem tudom hogy működik-e
+ könnyebb beüzemelni2. opció
-http://www.autohifibolt.net/index.php?route=product/product&path=97_121&product_id=2409- kénytelen vagyok a középkonzolon továbbra is a kazettás fejegységet nézegetni
- sajna meg kéne fúrni a kesztyűtartót ha nem akarom bámulni a kütyüt
+ biztos hogy működni fog mind a lejátszás mind a vezérlés[ Szerkesztve ]
-
opeter70
senior tag
válasz Alfalaca #35748 üzenetére
Szintén Renalult-sként én azt mondom, hogy nem érdemes a kormánytávvezérlésre költeni, ha korlátozottak az anyagi lehetőségek.
Főleg így, hogy alsókategóriás fejet néztél ki és annak az árát mégegyszer ráköltenéd a kormánytávvezérlésre.
Én a helyedben annak az árából vennék inkább eggyel magasabb kategóriájú fejegységet, vagy esetleg valami tisztességes hangszórószettet.
Ez nekem is nagy dilemma volt fejegység vásárlásánál, és azt hittem, hogy sosem fogom megszokni a kormánytáv hiányát, de nem így lett. Elképzelni sem tudtam, hogyan fogom anélkül használni, de kb fél év után már annyira nem hiányzott, hogy már reflexből sem nyúltam oda.
Persze embere válogatja, de én biztos nem vennék 20 ezres fej mellé 18 ezres kormánytáv illesztőt.A második variációval az a baj, hogy erősen kétséges lesz a hangminőség. Úgy értem, hogy ugyanolyan (rossz) hangminőséged lesz, mert a kütyü csak az illesztést oldja meg, a hangot továbbra is a fejegység végfoka fogja előállítani.
Szóval én a kövezkezőket tenném a helyedben, a rendelkezésre álló kb 40 ezert ft-ból:
1.
20 ezres fej + egy 20 ezres hangszórószett (pl egy ilyen, vagy ha nem fér be, akkor ennek a 13 centis változata) és garantálom, hogy csodát fogsz hallani a gyári rendszerhez képest.2.
40 ezres középkategóriás fej és gyűjtögess egy jó hangszórószettre (esetleg erősítőre is) mellé.Mind a két variációra igaz, hogy a távvezérlő illesztőt később is meg tudod venni hozzá, kiderül, hogy semmiképpen sem tudsz élni nélküle.
Új hozzászólás Aktív témák
● A topikban TILOS hirdetni!
● Az összefoglaló elolvasása kötelező, a legtöbb kérdésre választ kapsz.
● Az összefoglalóban megtalálható kérdésekre NEM válaszolunk.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest