Új hozzászólás Aktív témák

  • Nisida

    aktív tag

    válasz G@ben #2919 üzenetére

    unknown command: ha magyar vagy más nyelvű autocadet használsz akkor angol nyelvű parancsok elé egy : _ jelet kell rakni . Így már mennie kéne.

    PDF nyomtatás: javaslom a PDF creator letöltését ha fent van a gépen a nyomtatók között akkor az autocad is látni fogja.

    Méretarány: két lehetséges út van , vagy modell térből nyomtatsz - ez az a tér ahol rajzolsz - vagy az elrendezés nézetből. Ha még nem dolgoztál sokat autocadel akkor inkább javaslom a modell teres megoldást.
    FONTOS: a digitális rajzoknak nincs méretaránya - elvileg - de mivel mindenki használ egyfajta megszokott átváltási rendszert - pl: (általában) geodéták: 1 rajzi egység = 1 méter :) , gépészek 1 rajz egység = 1mm - ez lenne az alap értelmezés is ha jól tudom - , építészek 1 rajzi egység = 1 cm - ami egy rajzi egységhez egy valós méretett rendel ezért van egyfajta "virtuális" méretaránya minden digitális rajznak az autocadben.
    Ez azért fontos mert ha a rajzodon lévő vonalak hossza pl: 200 rajzi egység és te egy A4-es rajzra akkord rárakni mert az "eredeti" arra ráfért akkor nagy valószínűséggel 1 rajzi egység 1 mm.

    Ha megvan a PDF nyomtató akkor plot parancs és a feljövő nyomtatási parancsablakban a köv beállításokat lehet megtenni :

    A piros karikával körbe vett részek a relevánsak, a nyomtatás léptékénél pedig legyen az 1:1

    Amennyiben a kis fekete ablakban pirossal veszi körbe a papírt jelző téglalapot akkor túl nagy a rajzod a lapmérethez képest, ha csak a lapok két - két oldalán van piros vonal akkor a lap adott mérete túl kicsi és lelóg a rajzlapról.

    Ezekben az esetekben én a következőt tenném a helyedben : ha csak egy oldalra lóg le akkor megfognám és a Rajz tájolásával elforgatnám ha így sem jó akkor meg átméretezés.

    Amennyiben minden irányba lelóg akkor a méretaránnyal vagy a lapmérettel van probléma.
    Ebben az esetben én azt ajánlanám, hogy modell térben rajzolj egy a rajzlapnak megfelelő méretű téglalapot - A3 420 mm x 297 mm - vagyis 420 x 297 rajz egység - A4 210 mm x 297 mm - ha ez megvan akkor egy párhuzamos eltolás paranccsal rajzolj egy 5 vagy 7 rajzi egységű távolságú újabb vonalat a rajzlap kereten belülre - ez azért kell mert egyetlen nyomtató sem képes egy A4 -es rajzlapra 210 x 297 mm területet berajzolni , általánosan 3-7 mm között fehér keretet fog hagyni- . Ha ezzel megvagy ezt a kész "rajlap" sablont helyezed rá a meglévő vonalaidra , így a modell térben be tudod lőni, hogy hogy fog kinézni a rajzlapon. Ha úgy néz ki ahogy szeretnéd akkor plot parancs és újra kijelölöd a a Nyomtatási területet Ablak kiválasztással, az Ablak a belső keret két ellentétes sarka legyen. Ha minden jól ment akkor kaptál egy 1:1 rajzot az adott rajzlapra.

    Bocsi a grafomániáért.

    "Majom nem öl majmot ..... Te nem vagy majom!"

Új hozzászólás Aktív témák