Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz python1 #2156 üzenetére

    Hát direktben mivel +1 elektronika, inkább nem, mint igen, hiszen +1 elektromágneses zavart hoz a gép belsejébe, de az amúgyis elég zajos odabent, szóval igazából szinte mindegy.

    Ha arról van szó, hogy fájl tárolás, akkor már igen, mert vagy szoftveresen használsz "raid"-et ZFS-el, vagy raid kártyával oldod meg minimum 2 lemezzel azt a féle raid-et, olyan kártyával, ami az integritást is ellenőrzi hardveresen. Ezek azért általában nem az 5e Ft-os SATA karik, hanem a súlyos pénzekért kapható nagyvállalati szerverekbe szánt SAS kártyák (amiről 1 vagy 2 kábellel 4 vagy 8 SATA portot veszel le). Kivéve, ha nem ph-n nézelődsz, mert pl. itt pl. vannak jó áron raid kártyák, amik integritást is adnak, lásd PERC H310-es (ilyet vettem én is).

    Viszont raid kártya módban használva külön szoftver kell hozzá, hogy menedzseld a diszkjeidet, tanulás, tudás hozzá, stb, szerintem egyszerűbb a zfs, a szoftveres megoldás és kitanulni 3-4 fontos parancsot és így aludni nyugodtan. (Igaz, ekkor Windows bukta, de ha amúgyis Linuxban gondolkozol...)

    Én is csak azért vettem a karit, mert elfogyott az alaplapi 6 SATA-m. Buta módban, ún. "IT" módban használom a kontrollert, ilyenkor minden vezérlést átad a BIOS-nak illetve az OS-nek, ő maga semmit nem menedzsel, csak szimplán egy SATA vezérlő 8 SATA porttal és nekem a zfs-hez ez kellett.

    Ha nem lesz ennyi diszked, zfs-ezel, és elég az alaplapi SATA port számod, ne vezérlőzz, felesleges, erre a szakma is ezt mondaná és én is így gondolom. Kezdőknek a menedzsmentes vezérlőt nem ajánlom, a butított "IT" módba tett verzióját igen, mert ott ő csak egy buta SATA vezérlő. Azért kell lebutítani, mert a zfs fájlrendszer (ami nem csak fájlrendszer, hanem kötetkezelő is egyben, LVM) direktben igényli látni a HDD-k összes adatát, ő menedzsel, ne a kontroller szóljon közbe és maszkoljon el esetleges olvasási hibákat, amiket a hardware úgy ad át a zfs-nek, mintha ott sem lenne, vagy ilyesmi. A zfs egyik előnye, hogy minden fájlrendszer és diszk kezelési logika a szoftverben van, a hardver oldal kifejezetten káros, ha ebbe beleszól. Totál transzparens üzemmódban használt hardware oldal kell alá és akkor nagyon jó.

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

Új hozzászólás Aktív témák