Új hozzászólás Aktív témák

  • AndrewBlase

    senior tag

    válasz szinimini #44854 üzenetére

    Csak vastagológyaluval nem fogsz tudni két egyenes, egymással párhuzamos oldalt gyalulni.

    A vastagolónak jellemzően rövid az asztallapja, ergo, kis felületen fekszik fel a gyalulandó anyag. (hobbigépeknél ez (az etetőoldalon) leredukálódhat akár 20-25 cm-re is!)
    Az alsó sík határozza meg, hogy a felső síkból mennyit vigyen. Ha vetemedett/görbe az anyag (márpedig 99,9%, hogy az), akkor ahogy a görbülethez ér, többet fog vinni a felső lapból, sőt, ha nagyobb a görbület, be is szorulhat az anyag, amint kiér az anyag az asztalon túlra, az eleje "lebukik" tehát a felső lapból kevesebbet (vagy semennyit se) fog vinni.
    Elöfordulhat, hogy a faanyag az asztal hosszához mérve (tehát ha 50 cm az asztal, akkor 50 cm-en) egyenes az anyag, ám a teljes hosszba belenézve viszont görbe, Ebben az esetben ugyan lehet két sík oldalad, de egyenes ekkor se lesz.
    Szumma-szummárum, azon a kis asztalon nem fogsz tudni egy sík és egyenes lapot gyalulni. Ezért nem hívják egyengetőnek. ;]

    Ha megnézel egy egyengetőgépet, annak jóval hosszabb az etető-asztallapja. Kombigépeknél is minimum a vastagolóasztal duplája. Ezen kell elsőre egy sík bázist kialakítani, utána tudsz ezzel párhuzamos oldalt kialakítani a vastagolóval.

    [ Szerkesztve ]

    Miért mindig én???

Új hozzászólás Aktív témák