Új hozzászólás Aktív témák

  • csergyuri

    tag

    válasz Ottó58 #2086 üzenetére

    Ezek valójában nem film scannerek, egy nagyon gyenge minőségű "digit gép" van bennük.
    Nézőképek készítésére sem igazán alkalmasak. A lapszkennerek közül az epsonokkal lehet a legjobb eredményt elérni, de természetesen kell hozzá rutin. Automata módok csak az ideális fényviszonyok közt készült, helyesen kiexponált, friss filmekre készített képekhez jók.
    Ebből adódik, hogy nem csak a relatív magas eszköz árat kell megfizetni, hanem a szaktudást. Egy jó szkenneres 5 perc alatt kihozza a maximumot egy olyan képből, amivel az amatőr napok alatt sem boldogul.
    Gyakori, hogy családi archívumok feldolgozásához vesznek szkennereket az emberek, és amikor megvannak vele, akkor eladják. Általában jó állapotban ki lehet fogni V500, V550, V600-as modelleket.
    Reprózás is lehet megoldás, de fontos a maszkolás, ne legyen ellenfény, precíz megvilágítás, jó optika, stabil filmtartás fontos. Időnként felreppenő "nagy tuti" telefonnal, tablettel átvilágított megoldások nem működnek. Érdemesebb (majd ha nyitnak megint) használt fotó kereskedésekben régi dia másoló eszközt vadászni, ezek néha spec optikával, film tartóval vannak. Viszont ehhez is kell gyakorlat, főleg ha későbbi nagyítás a cél, és nem csak netes felhasználásra kell.

Új hozzászólás Aktív témák