Új hozzászólás Aktív témák

  • Czo

    őstag

    válasz Czo #93565 üzenetére

    A bootolas "tobb" alkatreszbol tevodik ossze. BIOS-hoz BIOS Extension, EFI-hez EFI Network Stack es Network Drvier kell. Az alaplapi UEFI implementaciok altalaban szoktak tartalmazni a network stacket. Ha a halokartya integralt, akkor jo 15 eve kb, a kartyahoz valo BIOS extension, illetve UEFI-nel a network driver az benne van az alaplap flash chipben. Tehat, lenyegeben az ez elotti karyakhoz kell a BIOS extension. Ezt vagy a halokartya gyartotol, vagy 3rd party forrasbol szerzed be, ilyen 3rd party forras az ipxe/gpxe projekt (en pl pont azzal szorakozok, hogy a P1-es Thinkpadem nem tud a PCMCIA halokartyarol bootolni, de tud floppyrol, ezert probalok floppyra osszehozni PCMCIA stacket es halokartyadrivert, hogy floppyrol betoltve a 20-30 kByte meretu bootreszt, a maradekot mar halokartyarol tegye. az ipxe/gpxeben nincs ehhez tamogatas).

    Ha megvan a boot "rom", akkor mar csak el kell inditani, es az osszeszedett bootolasi methodusnak megfelelo szervereket kell osszerakni. En PXE-t hasznalok, ehhez a PXE-hez ad romokat a gpxe/ipxe projekt is.

    PXE-nel DHCP szerverre van szukseg, ami adott DHCP opcionak dolgokat kuld (a DHCP nem csak IP beallitasokat tud adni, hanem "kulcs - ertek" tipusu valaszcsomagokat kapnak a DHCP kerdezok, ezeknek egy resze az IP beallitas, de osszesen 255 fajta mas opciot is adhat). Ilyen opcio peldaul az, ami megmondja, hogy hol a TFTP boot szerver illetve, hogy mit kell rola betolteni.

    Igy maris eljutottunk oda, hogy a gep halozatrol betolti a cuccot. Nekem az OpenWRT-s router az, ami ezeket a speci DHCP opciokat kuldi (a beepitett DHCP szerver kepes ra), illetve, a TFTP szerver is ezen van (van beledugva egy 128 gigas pendrive, arra felmasolva dostol, Win NT-n at, Windows XP-n keresztul, Linuxoktol kezdve, minden ami kellhet). A Linuxok es Windowsok bootolasahoz SMB es sima FTP is van a routeren, pont azert, hogy semmi extra gep ne kelljen, csak es kizarolag a router.

    Ezek utan lehet tovabb trukkozni, pl. a SYSLINUX csomagban talalhato PXELINUX nevu cuccal, amivel menut lehet tolni a boot kepernyo elejere, igy valaszthatova vallnak az inditando operacios rendszerek.

    Szerintem, ennel nincs kenyelmesebb megoldas, IBM 5160-val mar mukodik (sima, mezei 5150-es PC-vel nem probaltam meg), azota pedig mindennel.

Új hozzászólás Aktív témák