Új hozzászólás Aktív témák

  • N0zer0

    senior tag

    válasz CPT.Pirk #21609 üzenetére

    Ezt én nem is értem, hogy miért csinálnak a mai gépekre ilyen lockokat. A noteszgépeseket kivéve nincs olyan ember, aki a numerikus részt kurzorozásra használja, utoljára a 84 gombos billentyűzetek korában volt ennek a kapcsolgatásnak létjogosultsága.

    A caps lock dettó, a legtöbb felhasználó csak bosszantja, hogy véletlenül megnyomja (én le is szoktam tiltani), aztán egész sorokat javíthat ki utána. Ha meg végig nagybetűsen kell írni, azt a mai szoftverek utólag is tudják kijelölésre NAGYBETŰSÍTENI vagy Nagybetűsíteni.

    A scroll lock szintén teljesen felesleges, még a régi text módos, TUI-s programokhoz találták ki, hogy a kurzor helyben maradjon, és a lista gördüljön el alatta, ne pedig a kurzor a képernyő alján görgesse le a listát. A mai GUI-k és HD-kijelzők korában már vagy 2,5-3 évtizede teljesen értelmét vesztette. Semmire nem jók ezek ma már, max. tesztelésre, ha csontra fagy a gép, akkor általában a lock ledeket sem lehet kapcsolgatni, de ez a minimális diagnosztika nem éri meg.

    Mondjuk ez a többi x86-os őskövületi dologról elmondható, valós mód, virtuális mód, Intel 8259 IRQ controller, stb.. Ezeknek egy rész a virtualizáció miatt felesleges, a megszakításkezelés pedig sokkal jobban megoldható lenne más formában. Nem véletlen, hogy egy csomó disztrót már ki sem adnak i386/486/586-os architectúrára (van amelyik még az i686-ot sem támogatja, mert csak x64 only, legfeljebb lefordítható 32bitesre is), és a modern OS-sek sem indulnak el akármilyen kőkorszaki procin. Vagy pl. ez a Microsoft-féle A:, B:, C:, …, Z: meghajtózás is idejét múlt nagyon, meg a FAT, meg a BIOS a hagyományos formában.

Új hozzászólás Aktív témák