A Vodafone is begyorsít

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ma közölte, hogy aláírta a Vodafone Magyarország Zrt.-vel a frekvenciák használatba vételéhez szükséges hatósági szerződést. A szolgáltató várhatóan még ezen a héten megkapja az NMHH-tól a frekvenciakijelölést és a rádióengedélyt. A szükséges hatósági okiratok birtokában a Vodafone rövid időn belül a maximális adatátviteli sebességet biztosítja majd teljes hálózatában.

Az NMHH sikeresen lezárult frekvenciapályázatán a Vodafone a „C” és „G” csomagokat nyerte el 30,2 milliárd forintért a 800 MHz és 2600 MHz-es frekvenciasávban. A szolgáltató által elnyert „C” csomag egy 2x10 MHz széles duplex frekvenciablokkot tartalmaz.

A Vodafone a lefedettséggel kapcsolatos vállalása szerint az összes magyarországi település 81,64 százalékát fedi le három éven belül az új frekvenciakészlet felhasználásával. A korábban elvégzett hálózatfejlesztéseknek, valamint a most megszerzett új kapacitásoknak köszönhetően nagyon rövid időn belül lehetősége lesz a Vodafone-nak a jelenleg is már 98,4%-os országos lefedettségű adathálózatán a szélessávú szolgáltatások további gyorsítására.

A Vodafone a „G” csomagban 4 darab 2x5 MHz-es duplex blokkot nyert el, így a teljes, 2600 MHz-es spektrum 40 százaléka jutott a cégnek, ezzel a területi lefedettségen túl a sűrűn lakott településeken belüli kapacitásnövekedést képes biztosítani.

A pályázaton értékesített frekvenciakészlet 31 százaléka jutott a Vodafone-nak és az országosan igénybe vett sávszélességét ezzel a szolgáltató 87 MHz-cel növelte.

A szerződés aláírását követően Diego Massidda, a Vodafone Magyarország Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a Vodafone a jelenleg is kiemelkedően nagy, 98,4%-os lefedettségű szélessávú mobilinternet hálózatán az új frekvenciák segítségével rövid időn belül tovább növeli a sebességet és a kapacitást. A hazánkban eddig közel 450 milliárd forintot befektető Vodafone eltökélt támogatója a Digitális Magyarország megvalósításának, aminek fontos lépése, hogy a most lezárult frekvenciapályázat nyomán a legkorszerűbb mobilszolgáltatások az ország legnagyobb részén még nagyobb sebességgel és kapacitással legyenek elérhetőek.

Azóta történt

Előzmények

  • A DIGI megkapta a mobilszolgáltatói engedélyt

    A DIGI Kft. átvette a hang- és adatátvitelre is alkalmas frekvenciák használatához és hálózatok üzemeltetéséhez szükséges rádióengedélyt, miután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság október 16-án aláírta a céggel a hatósági szerződést.

  • Telekom: holnaptól gyorsabb mobilnet és több 4G

    Az NMHH és a Magyar Telekom Nyrt. aláírta a mobiladat- és hangforgalomra eddig meg nem nyitott frekvenciák használatához és hálózatok üzemeltetéséhez szükséges hatósági szerződést.