Kihirdették a frekvenciapályázat eredményét

Frissítés: az eredeti hír megírása után az NMHH közölte a nyertesek teljes listáját, lásd: a hír végén.

Az egyik érintett, a Magyar Telekom közleményben jelentette be, hogy a széles sávú szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultságok tárgyában kiírt pályázaton az alábbi frekvenciablokkok használati jogosultságát nyerte el:

A Magyar Telekom által elnyert frekvenciasávok

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom  vezérigazgatója így értékelte a pályázat eredményét: „A Magyar Telekom üdvözli a frekvenciapályázat sikerét. Az új frekvenciákkal lehetővé válik a mobil széles sávú szolgáltatások lefedettség- és kapacitásbővítése, ami elősegíti a Digitális Magyarország célkitűzéseinek megvalósítását, továbbá hozzájárulhat az iparági beruházások ösztönzéséhez is, javítva az egész ország versenyképességét. A pályázat eredményének köszönhetően a Magyar Telekom 4G lefedettségének további dinamikus bővítésével még szélesebb körben tehetjük elérhetővé ügyfeleink számára a mobilinternetezés új korszakát jelentő szolgáltatásokat.”

Hirdetés

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Hivatala 2014. május 22-én hirdetett pályázatot a még meg nem nyitott 800 MHz-es és 2600 MHz-es frekvenciasávok, valamint a 900 MHz-es, az 1800 MHz-es, továbbá a 26 GHz-es még ki nem osztott frekvenciasávrészek hasznosítására. A Telekom 2014. június 16-án jelentkezett pályázatra, az NMHH ma, 2014. szeptember 29-én kézbesítette a cégnek a pályázatot lezáró határozatát.

A Magyar Telekom a határozat alapján a fent felsorolt frekvenciasávok használatára – a vonatkozó feltételek teljesítése esetén, a frekvenciahasználati jogosultság időtartamának ötéves meghosszabbodására tekintettel – 2034. június 15-ig jogosult. A határozat szerint a Magyar Telekom az elnyert frekvenciablokkokért 58,65 milliárd forint díjat köteles fizetni, mely várhatóan 2014. negyedik negyedévben kerül kifizetésre. A határozat alapján elnyert frekvenciasávok jövőbeni éves sávdíjainak jelenértéke, várhatóan 36,8 milliárd forint összegben aktiválásra kerül 2014. negyedik negyedévben.

A Magyar Telekom spektrumkészlete a határozat alapján elnyert frekvenciasávokkal együtt az alábbiakat tartalmazza:

A Magyar Telekom frekvenciaportfoliója

A hírre máris erősödésnek indult a részvényárfolyam.

A többiek eredményével később frissítjük a hírt.

Frissítés: az NMHH időközben közzétette a teljes listát:

NMHH: a frekvenciapályázat végeredménye

A Telenor is kommentálta a döntést: „A szupergyors mobilinternet a gazdasági növekedés motorja, a színvonalas egészségügyhöz és oktatáshoz való hozzáférés eszköze. A Telenor mindenki számára elérhetővé kívánja tenni a Hipernet előnyeit Magyarországon. A pályázaton elnyert frekvenciablokkot arra fogjuk használni, hogy jobb lehetőségeket teremtsünk vidéken és a gyorsabb internet hozzáférés révén javítsuk az emberek életminőségét” – fűzte hozzá a bejelentéshez Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója.

A Telenor közli azt is, hogy hónapokon belül teljesen lefedi Budapestet a Hipernet 4G hálózattal, és ezután a Balatonnál és a nagyobb városokban tervezi a lefedettség további bővítését. A vállalat pályázati anyagában kötelezettséget vállalt a 4G-lefedettség intenzív növelésére a kisebb településeken is a következő 3 évben. Mostantól a társaság megduplázza a hálózatfejlesztés sebességét, hogy még több ügyfele élvezhesse Magyarországon a 86 és 150 Mbps letöltési sebességet nyújtó hálózat előnyeit.

A Vodafone a kiadott közlemény szerint „…megelégedéssel és örömmel fogadja, hogy megszületett az a hatósági döntés, amelynek nyomán használatba lehet venni az eddig még ki nem osztott 3G és 4G frekvencia készletet. A megszerzett frekvencia készlettel a Vodafone a lehető leggyorsabban tovább fogja fejleszteni szolgáltatásait.

A korábban elvégzett hálózat fejlesztéseknek, valamint a most megszerzett új kapacitásoknak köszönhetően nagyon rövid időn belül lehetőség lesz a szolgáltatások további gyorsítására a ma is  98,4%-os országos lefedettségű széles sávú hálózatán.

A ma lezárult frekvencia aukció során a Vodafone mindvégig figyelembe vette a gazdaságosság, a hálózat bővítés, a racionalitás és a fogyasztók érdekeit is. A most elnyert frekvencia készlet minden szempontból megfelel a Vodafone terveinek és lehetővé teszi, hogy a Vodafone az elkövetkező években is a lehető magasabb szintű kiszolgálást nyújtsa jelenlegi és leendő ügyfeleinek.”

Azóta történt

  • Telekom: holnaptól gyorsabb mobilnet és több 4G

    Az NMHH és a Magyar Telekom Nyrt. aláírta a mobiladat- és hangforgalomra eddig meg nem nyitott frekvenciák használatához és hálózatok üzemeltetéséhez szükséges hatósági szerződést.

  • Az ELTE-n is megnyílt egy modern médialabor

    Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, tegnap, október 17-én adott át egy csúcstechnológiával felszerelt médialabort az Eötvös Loránd Tudományegyetemen

  • A DIGI megkapta a mobilszolgáltatói engedélyt

    A DIGI Kft. átvette a hang- és adatátvitelre is alkalmas frekvenciák használatához és hálózatok üzemeltetéséhez szükséges rádióengedélyt, miután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság október 16-án aláírta a céggel a hatósági szerződést.

  • A Vodafone is begyorsít

    Az NMHH-val ma aláírt hatósági szerződést követően tovább gyorsítja széles sávú szolgáltatását a Vodafone.

Előzmények