Újabb 4G+ hálózatfejlesztések a Vodafone-nál

Budapest, Tatabánya és a Balaton keleti medencéjének lefedése után számos további városban is megkezdődött a szolgáltatás bevezetése.

A Vodafone közleményében hivatkozik arra, hogy a szolgáltatónak Magyarországon az országos kültéri 4G lefedettsége elérte a 95%-ot, s a fejlesztések tovább folytatódnak a kisebb falvakban, településeken is, de ezzel párhuzamosan folyik egy fejlettebb technológia, a 4G+ fokozatos bevezetése is: a vállalat elindította a fővárosban és Tatabányán a kapacitás megduplázását jelentő 4G+ szolgáltatást az 1800 MHz-es LTE frekvenciasáv bekapcsolásával. A 4G+ szolgáltatás bekapcsolásával akár a 150 Mbit/s-os elméleti letöltési sebesség is elérhetővé vált. Harmadik régióként nyártól pedig a Balaton keleti medencéjében is elindult 4G+ szolgáltatását.

Ami pedig a legfrissebb 4G+ híreket illeti: a 2600 MHz-es LTE frekvenciasáv bekapcsolásával már Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc, Pécs, Szeged és Veszprém legforgalmasabb területein is elindították a Vodafone leggyorsabb hálózati szolgáltatásának tesztműködését, így az arra képes telefonokon ezekben a városokban az akár 225 Mbit/s-os elméleti letöltési sebesség is elérhető.

A lefedettség fejlesztésében, írják a közleményben, a szolgáltató jelenleg a 2014-es frekvencia tenderhez kapcsolódó kötelezettségeire fókuszál, az elsődleges cél a vidéki, gyéren lakott települések lefedésének szélesítése. Ennek köszönhetően az ország nagy részén elérhetővé válik a korszerű mobiltechnológia, amit (jellemzően az ország észak-keleti és dél-nyugati területein) új állomások építésével is biztosít a szolgáltató.

„Jelenleg a lefedettség további növelésére helyeztük a fő fókuszt, de emellett a háttérben elkezdtük az 5G hálózat néhány éven belüli bevezetéséhez szükséges előkészületeket is. A hálózatfejlesztési stratégiánkat igazolja az is, hogy a szolgáltatás minőségét tekintve jelenleg Európa élmezőnyébe tartozunk” – mondta el Amrita Gangotra, a Vodafone Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese.

Azóta történt

Előzmények