2019. január 17., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Telekom rovat

A Vodafone 4G-t visz a Holdra

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: Vodafone

A misszió egyrészt tisztelgés az elődök előtt, másrészt egy gyakorlati próba arra, hogy a jelenlegi technológiák továbbfejlesztése mennyire alkalmazható a Földön kívül is.

A barcelonai világtalálkozót, az MWC-t választotta arra a Vodafone, hogy bejelentsék: beszálltak egy olyan misszióba, mely jövőre Holdra szállást tervez, és a felküldött járművek kommunikációját a Vodafone Németország technológiája fogja biztosítani.

Hirdetés

A közlemény szerint a a berlini székhelyű PTScientists a Vodafone Németországgal és az Audival közösen dolgozik az első magánúton finanszírozott Holdra szállás megvalósításán. A ’Küldetés a Holdra’ misszióhoz a Vodafone a Nokiát választotta partneréül a megfelelő hálózat fejlesztéséhez. Mint írják, a Vodafone 4G hálózatának köszönhetően első alkalommal lehetővé válik HD videófelvétel élő közvetítése a Hold felszínéről, globális nézőközönség számára.

A ‘Küldetés a Holdra’ a tervek szerint 2019-ben indul Cape Canaveralből, egy SpaceX Falcon 9 rakétán. A Vodafone szakembereinek segítségével valósul meg a Hold első 4G hálózata, amelyen két Audi Lunar Quattro holdjáró csatlakozik az Autonóm Landolási és Navigációs Modulon (Autonomous Landing and Navigation Module – ALINA) található bázisállomáshoz. A Nokia Bell Labs közreműködésével a Nokia egy űrszabványoknak megfelelő Ultra Compact Network elnevezésű hálózatot hoz létre, amely egy kilónál is könnyebb súlyával a valaha fejlesztett legkönnyebb hálózat lesz.

Vodafone
[+]

A 4G hálózat segítségével az Audi Lunar Quattro holdjárók kommunikálni képesek, valamint tudományos adatokat és HD videófelvételeket tudnak küldeni, miközben óvatosan megközelítik és átvizsgálják a NASA Apollo 17-es holdjáróját, amelyet a legutóbb Holdra lépő űrhajósok (Eugene Cernan parancsnok és Harrison Schmitt) használtak, amikor 1972 decemberében bejárták a Taurus-Littrow-völgyet.

A Vodafone által végzett tesztek azt jelzik, hogy a bázisállomás a 1800 MHz-es frekvenciatartományban a várakozások szerint képes lesz 4G hálózaton közvetíteni, és a történelem első élő HD videóját visszaküldeni a Hold felszínéről, amelyet a globális nézőközönség a PTScientist berlini irányító központ szerveréhez kapcsolódó ‘mélyűri’ (deep space) linken keresztül tekinthet meg.

Robert Böhme, a PTScientists vezérigazgatója és alapítója így nyilatkozott: „Egy kritikus fontosságú első lépésnek lehetünk tanúi a Naprendszer fenntartható felfedezésében. Ahhoz, hogy az emberiség ki tudjon lépni Föld nevű bölcsőjéből, saját bolygónkon túl is ki kell építenünk infrastruktúrát. A ‘Küldetés a Holdra’ keretében a Hold saját kommunikációs rendszerének első elemeit hozzuk létre és teszteljük. A legnagyszerűbb ebben az LTE megoldásban az, hogy rengeteg energiát takarít meg, és minél kevesebb energiát használunk fel adatküldéshez, annál több marad a tudomány számára!”

Hirdetés

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.