Hirdetés

A Vodafone elindította a 4G+ szolgáltatást

A budapesti beltéri 3G lefedettség fejlesztése után a Vodafone elindította a fővárosban a 4G+ szolgáltatást az 1800 MHz-es LTE frekvenciasáv bekapcsolásával.

A legújabb hálózatfejlesztés keretében a Vodafone Budapesten és az agglomerációban beindította az 1800 MHz-es LTE szolgáltatást is az eddig használt 800 MHz-es LTE szolgáltatás mellett, így 10 MHz-ről 20 MHz-re növelte a 4G szolgáltatásra rendelkezésre álló maximális sávszélességet – nyilatkozta a fejlesztésről Amrita Gangotra műszaki vezérigazgató-helyettes. A szolgáltató kombinálta a két spektrum kapacitásait: a megduplázott sávszélességnek és az úgynevezett Carrier Aggregationnek köszönhetően Budapesten és környékén minden 4G-képes telefont használó ügyfél számára lényegesen jobbá, stabilabbá és gyorsabbá válik a mobilinternetes szolgáltatás – írják a sajtóközleményben.

Hirdetés

A Carrier Aggregation tesztjét a Vodafone Tatabányán végezte, így Budapest mellett Komárom-Esztergom megye székhelyén is elérhető már jelenleg is a 4G+ szolgáltatás, amelyet a jövőben a Vodafone számos más, kisebb és nagyobb városban is be fog vezetni.

Közleményükben kitérnek arra, hogy az immár összesen 20 MHz-es frekvenciatartományt használva az LTE 800-as cellákon csökken a terhelés – ami már önmagában is nagymértékben javítja a 4G szolgáltatást, mivel így az ügyfelek nagyobb sávszélességet érhetnek el. A piacon lévő okostelefonok közül a 2 évesnél nem régebbiek döntő többsége képes használni a Carrier Aggregationt, így az ezeket használók számára a fejlesztés eredményeképpen elérhetővé vált a korábbinál jóval gyorsabb 4G+ szolgáltatás, amivel akár a 150 Mbit/s-os elméleti letöltési sebesség is elérhető.

Fontos megjegyezni, hogy a 4G+ szolgáltatás igénybevételére általában a 2 évesnél nem régebbi, az LTE 1800 MHz-es hálózaton is működő telefonokkal van lehetőség, azonban az okostelefonoknak csak egy része jelzi 4G+ felirattal a kombinált hálózatot, míg más eszközök ilyenkor is a 4G-t írják ki. Az 1800 MHz-es LTE bekapcsolásának köszönhetően számos olyan ügyfél számára is elérhetővé válik a 4G szolgáltatás, aki olyan készüléket használ (például iPhone 5-öst), amely a 800 Mhz-es LTE hálózatra nem tudott csatlakozni, így csak Budapesten több mint 35 ezer Vodafone ügyfél ismerkedhet meg a 4G szolgáltatással.

A Vodafone a fővárosban 425 bázisállomáson kapcsolta be az LTE 1800-as szolgáltatást és ezzel együtt a Carrier Aggregationt, így Budapesten a kültéri 4G+ lefedettség lakosság arányosan 87,2 százalékos, a kültéri 4G lefedettség közel 100 százalékos, a beltéri pedig 98,1 százalékos – közli a szolgáltató a hivatalos bejelentésben.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények