Az Apple szerint minden rendben, ejteni kellene az USA ellenük folyó perét

Az okostelefon-szektor illegális monopolizálásával vádolja az USA az Apple-t, de a cég most arra kért egy bírót, hogy ejtse a pert.

Az Apple arra kért egy amerikai bírót, hogy ejtse az ellene folyó amerikai pert, amelyben a trösztellenes hatóságok az okostelefon-piac illegális monopolizálásával vádolják.

Az amerikai igazságügyi minisztérium, 19 állam és Washington azzal vádolják a céget, hogy az illegális monopóliumot azzal tartja fent, hogy szerződéses korlátokat szab, valamint kritikus hozzáféréseket tart vissza a fejlesztőktől.

Az Apple szerint azonban az, hogy a technológiáikat a külsős fejlesztők észszerű korlátokkal érik el, nem versenyellenes viselkedés, a technológiájuk riválisokkal való megosztása pedig megölné az innovációt. Ebben az esetben a bíróságoknak kellene felügyelni a terméktervezést és az irányelveket egy dinamikus technikai piacon.

A márciusban indult per a fejlesztőkre kiszabott díjakat, korlátozásokat, valamint a rivális külsős eszközök és szolgáltatások technikai elzárását is érinti.

Az igazságügyi minisztérium szerint az, hogy az iPhone és a külsős appok, eszközök együttműködését akadályozzák, azt jelenti, hogy az Apple bezárja a felhasználóit a saját termékeihez, továbbá árt a versenynek.

Az Apple szerint a perben semmilyen bizonyíték nincs, ami igazolná, hogy a gyakorlataik ártanak a versenynek vagy a fogyasztókat, akik egyébként bármikor versenytársra válthatnak, ha nem kedvelik az iPhone tudását.

A big tech kapcsán egyébként a Meta, az Amazon és a Google ellen is indult pert illegális monopólium miatt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények