Újabb szigorítás az USA-ba tartó repülőgépeken

Egyes országokból indulva nem lehet a telefonnál nagyobb elektronikus eszközt felvinni a fedélzetre.

A tervezet már korábban kiszivárgott, de ma az érintett országok meg is erősítették: az Egyesült Államok nyolc ország esetében megtiltja, hogy az onnan repülővel érkezők a kézipoggyászukban a telefonon kívül más, annál nagyobb elektronikai eszközt (pl. laptopot, tabletet, kamerát, DVD-lejátszót, játékot stb.) felvigyenek a fedélzetre.

A részleteiben egyelőre még nem ismert listán főként közel-keleti és észak-afrikai országok szerepelnek (az AP hírügynökség értesülései szerint: Jordánia, Törökország, Egyiptom, Szaúd-Arábia, Kuvait, Marokkó, Katar, valamint az Egyesült Arab Emirátusok), kilenc légitársaság és tíz repülőtér érintett.

A rendelkezést Nemzetbiztonsági Minisztérium (Department of Homeland Security – DHS) felügyelete alá tartozó, az utazások biztonságáért felelős ügynökség (Transportation Security Administration – TSA) kezdeményezte, de egyelőre sem ők, sem a DHS nem kívánták kommentálni a sajtóértesüléseket – a hivatalos bejelentés mára várható.

A szigorítás egyik indokaként minden bizonnyal a tavaly februári esetet fogják megemlíteni, amikor a dubai Daallo légitársaság gépén a szomáliai főváros, Mogadishu kifutójáról történő indulás után egy olyan bomba robbant, melyet egy terrorista egy laptopban csempészett fel a fedélzetre.

Az AP úgy tudja, a korlátozásnak nincs végdátuma, nem határozzák meg, hogy meddig marad érvényben. Egy Jordániából származó, később törölt Twitter-bejegyzés szerint Royal Jordanian Airlines már ma megkezdte a szigorítás alkalmazását az Észak-Amerikába tartó repülőgépeken.

Frissítés: nem sokkal e híradások megjelenése után kiderült, hogy az Egyesült Királyságban is hasonló intézkedéseket vezettek be.

 

Royal Jordanian Airlines
[+]

 

Azóta történt

Előzmények