Facebook-szűrést végeznek az amerikai követségeken

A külügyminisztérium utasítássorozatot adott ki a diplomáciai képviseletek számára, és a közösségi oldalakon folytatott tevékenységet is ellenőrzik, ha szükségesnek látják.

A Reuters hírügynökség munkatársai olyan diplomáciai táviratok, utasítások, feljegyzések birtokába jutottak, melyek szerint Rex Tillerson amerikai külügyminiszter elrendelte, hogy a nagykövetségeken vízumért folyamodók esetében szigorítsák az ellenőrzést. Ennek egyik eleme, hogy ha a kérelmező valaha is megfordult olyan területen, amely az Iszlám Állam nevet viselő terrorszervezet ellenőrzése alatt állt, akkor az esetében kibővített ellenőrzést kell folytatni, így – bármennyi időbe is telik – alaposan meg kell vizsgálni a közösségi oldalakon folytatott tevékenységét is.

A Reuters tudósítói úgy tudják egy korábban amerikai követségen dolgozótól, hogy előfordult ugyan, hogy a vízumot igénylőnek a közösségi oldalakon is utánanéztek, de ez meglehetősen ritkán történt meg – ma már a vízumkérelem benyújtásakor kötelező megadni a kérelmező által a közelmúltban használt telefonszámokat, e-mail címeket, illetve a közösségi oldalakon használt bejelentkezési adatokat.

Az új, nyilvánosan nem ismertetett rendelkezések részei annak az adminisztratív szigorítási sorozatnak, melyet az új amerikai elnök, Donald Trump rendelt el, hogy az USA-ba beutazni szándékozókat a korábbiakhoz képest sokkal alaposabb átvilágításnak vessék alá. Egy március 17-i utasítás például azt rendeli el, hogy a diplomáciai missziók vezetői a rendőrség és a titkosszolgálatok képviselőivel hozzanak létre munkacsoportokat, melyek kidolgoznak egy olyan kritériumrendszert, amely alapján előzetesen kiszűrhetőek azok a kérelmezők, akik esetében különösen szigorú ellenőrzést kell elvégezni.

Azóta történt

Előzmények