Hirdetés

2018. június 22., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Mérleg rovat

Ellopták az amerikai nemzetbiztonság egyik laptopját

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

A Secret Service szerint gépeik megfelelően védettek, és az eszközön egyébként sem lehet szigorúan bizalmas információ.

Tegnap éjszaka Brooklynban egy tolvaj feltörte az egyik amerikai nemzetbiztonsági szolgálat egy alkalmazottjának autóját, és ellopott belőle egy olyan laptopot, melyen bizalmas információkat is tároltak – írta meg rendőrségi forrásokra hivatkozó tudósításában a CBS News. (A szóban forgó szervezet a Nemzetbiztonsági Minisztérium – Department of Homeland Security – fennhatósága alá tartozó US Secret Service, mely egyrészt gazdasági bűncselekményekben nyomoz, másrészt az ő feladatuk az állami vezetők és a diplomaták védelmének biztosítása).

A lap tudósítója szerint a New York-i rendőrség már folytatja a nyomozást az eszköz után, melyen többek között Donald Trumppal (a Trump-torony belső elrendezése és evakuációs protokollja), Hillary Clintonnal, sőt Ferenc pápával (a 2015-ös látogatásával) kapcsolatos érzékeny adatok is megtalálhatóak, nyilvánosságra kerülésük a források szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentene. Egyéb híradások szerint több megfigyelő kamera is rögzített a nyomozás számára értékelhető információkat, és hátizsákot, melyben a laptopot elvitték, kisebb tárgyakkal együtt meg is találták, mivel a tettes megszabadult tőle.

A hatóságok képviselői elmondták a riporternek, hogy egyelőre még nem tudják, hogy az ügynök véletlen vagy célzott támadás áldozata lett-e – az biztos, hogy a tolvaj a laptop mellett számos egyéb személyes tárgyat is magával vitt.

Nem sokkal később a titkosszolgálat megerősítette az incidens tényét, melyet egyszerű bűncselekménynek minősítettek. Azt is közölték, hogy a szervezetnél használt laptopok egyrészt többszintes biztonsági védelemmel rendelkeznek – pl. teljes merevlemez-titkosítással is –, emellett a szabályzat szerint az alkalmazottaknak tilos az ilyen eszközökön minősített, szigorúan bizalmas információkat tárolni.

Nem ez az első alkalom, hogy kiemelt szervezetek vagy ügynökségek nem vigyáznak megfelelően digitális eszközeikre, az elmúlt években több olyan jelentés is született, mely a hanyagságokra mutatott rá, például arra, hogy egy időben tízesével tűntek el a számítógépek a Los Alamos-i kutatólaborból.

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.