Eszkalálódik a kibercsörte az USA és Oroszország között

A biztonsági incidens a legrosszabbkor jött, ugyanis gőzerővel folyik a kibertérben a hidegháború – bár bizonyítani senki sem tudja vagy akarja. Ez talán még csak a kezdet.

A hatalmak közötti kiberharcról már évek óta érkeznek híradások, bár a legtöbbször sosem tényekkel alátámasztott állításokkal, hanem a politikai nyilatkozatokat idézve – így szabad a pálya az értelmezésre, bizonyítékok nincsenek.

Hasonlóan történt ez most az amerikai elnökválasztás kapcsán is, amikor az USA-ban már a választás előtt azzal vádolták Vlagyimir Putyint, hogy a rendelkezésére álló nemzetbiztonsági szervek kapacitásait és lehetőségeit felhasználva megpróbálta valamilyen módon befolyásolni a választást.

A vele szimpatizáló Donald Trump győzelme után ez a tendencia felerősödött, és friss hír, hogy egy, a nemzetbiztonsági fenyegetéseket monitorozó svéd-amerikai biztonsági cég, a Recorded Future közölte, hogy december elején bizonyítékot találtak arra, hogy az internetes feketepiacon olyan bejelentkezési adatok vannak, melyek az elektronikus szavazást és az adatok rögzítését is felügyelő amerikai nemzeti választási bizottság rendszeréhez tartoznak, és ezeket az információkat szerintük valószínűleg egy orosz hacker szerezte meg (a Raszputyin néven emlegetett, a cég által megkeresett, oroszul beszélő hacker közel-keleti kormányoknak kínálta a feltárt sebezhetőséget). A Recorded Future jelentette az FBI-nak az esetet, ezek után foltozták a sérülékenységet, a Szövetségi Nyomozóiroda pedig vizsgálatot indított.

A biztonsági vállalkozás vezetője, Andrei Barysevich azt írja tegnapi posztjában, hogy a több mint száz hozzáférési adat között olyanok is vannak, melyek a legmagasabb szintű adminisztrációs jogot adják meg, így alkalmasak arra, hogy a választási iroda adatait módosítsák, illetve kártékony kódot telepítsenek a rendszerbe.

Küzdelem

Ez a közlemény azért fokozta tovább az egyébként is magas szinten lévő orosz-amerikai feszültséget, mivel az elmúlt hetekben sorozatosan érkeztek azok az amerikai híradások, melyek azzal vádolták Oroszországot, hogy Putyin elnök a kibertérben jelentős mértékű támogatást adott ahhoz, hogy Donald Trump győzzön – ezeknek a még hivatalban lévő elnök, Barack Obama hitelt ad, és ezt több nyilatkozatban megerősítette. Sőt: a korábbiakhoz hasonlóan kijelentette, hogy tűrhetetlen az, hogy az USA belügyeibe más hatalmak beleszóljanak, így ők válaszcsapásokra számíthatnak: „Ezek egy része látható és nyilvános lesz, másik részük talán nem” – közölte Obama.

A híradások alapján a megfontoltabb biztonsági szakértők csak két dolgot mernek biztosan állítani: egyrészt egyértelmű, hogy folynak a kibertérben államok közötti akciók, másrészt ezeket valószínűleg sosem lehet majd bizonyítani.

E szakértői véleményeket támasztja alá, hogy a hírekre reagálva Vlagyimir Putyin szóvivője ma kijelentette, hogy teljesen értelmetlen olyan állításokról beszélni, melyeket nem támasztanak alá bizonyítékokkal. Sőt: hasonlóan nyilatkozott a januárban hivatalba lépő új elnök, Donald Trump is – aki így szembekerült az Egyesült Államok nemzetbiztonsági szolgálataival, akik határozottan kiállnak az orosz beavatkozás ténye mellett.

Azóta történt

Előzmények