Az USA felfüggesztette a laptoptilalmat

Az elmúlt hetekben fokozatosan oldották fel a tiltásokat, mostanra pedig már nem maradt olyan légitársaság, melynél alkalmaznák a korlátozást.

A nagy viharokat kiváltó amerikai rendelkezést – mely szerint az egyes afrikai és közel-keleti országokból az Egyesült Államokba tartó repülőgépeken tilos a mobiltelefonnál nagyobb méretű elektronikus eszközt felvinni személyi poggyászként a fedélzetre – az USA kormánya az elmúlt hetekben fokozatosan puhította fel, és e hétre már csak a Saudi Arabian Airlines maradt az egyetlen légitársaság (pontosabban: a rijádi King Khalid repülőtér és a dzsiddai King Abdulaziz International Airport), mely e rendelet hatálya alá esett.

Saudi Arabian Airlines
[+]

Ám most már ők is kiestek, ugyanis a vállalat tegnap bejelentette, hogy sikerült megállapodniuk az amerikai belbiztonság vezető szervezetével (US Department of Homeland Security), hogy mentesülnek a tiltás alól. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag a teljes, márciusban bevezetett rendeletet felfüggesztették, mivel nem maradt több olyan alany, melyre vonatkozna. Ugyanakkor feltétel az is, hogy az amerikai szervek tisztviselő ellenőrzést fognak tartani a szaúdi reptereken, hogy azok megfelelnek-e az általuk felállított biztonsági követelményeknek – a két említett repülőtéren, ahonnan közvetlen járatok indulnak az Egyesült Államokba, már megtörtént az auditálás.

Emellett azonban egy másik utazási tilalom, mely hat muszlim többségű ország polgáraira vonatkozik, érvényben marad, annak ellenére, hogy amerikai bíróságok elutasították, ám a jogi procedúra bonyolultsága miatt a kormánynak egyelőre joga van alkalmazni a rendelkezést.

Azóta történt

Előzmények