Nem fertőzték meg az oroszok az USA elektromos hálózatát

Valami történt, de valószínűleg nem egészen úgy, ahogy az amerikai lap riportja korábban állította.

Hirdetés

A The Washington Post december 31-én közölt egy riportot, amelyben azt állították, hogy orosz hackerek egy vermonti villamosenergia-hálózati létesítményen keresztül behatoltak az Egyesült Államok elektromos infrastruktúrájába. Ám a lap egy nappal később már helyesbítésre kényszerült, ugyanis az érintett vállalat, a Burlington Electric jelezte nekik, hogy valóban találtak egy valószínűleg hackeléssel bejuttatott malware-t, ám ezt egyetlen laptopon fedezték fel, és ez a számítógép nem volt rákötve a villamosenergia-hálózat vezérlőrendszerére.

A tudósítások szerint a Burlington Electric az USA belbiztonságáért felelős, minisztériumként működő szervezetétől, a Departement of Homeland Securitytől kapott egy figyelmeztetést, mely szerint egy malware-kódot találtak a terheléselosztó rendszerében. A vállalatnál ekkor csütörtökön és pénteken lefolytattak egy vizsgálatot, de csak egyetlen, az erőművet vezérlő hálózatra nem csatlakoztatott laptopon találták meg a kódot (közleményük szerint egyik alkalmazottjuké a készülék, és az innen a vállalati át hálózaton át folytatott internetes forgalom alapján vélte úgy a nemzetbiztonság, hogy a fő rendszerük kompromittálódott), emellett semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy orosz hackerek juttatták volna be a malware-t. Ügyfeleiket megnyugtatták, hogy egyéb adatok sem kerültek a hackerek kezébe.

Mindezek ellenére a nemzetbiztonság felhívására hasonló vizsgálatokat folytatnak le az USA államaiban a kritikus infrastruktúrát üzemeltető vállalatoknál.

Azóta történt

Előzmények