Az európai utasokra is kiterjesztik laptoptilalmat

A hatóságok még tárgyalnak a problémákról, de várhatóan ma jelentik be, hogy milyen mértékben és milyen módon vezetik a korlátozást.

Nagyon valószínű, hogy a korábban bevezetett, a repülőgépek fedélzetére érvényes laptoptilalmat az Egyesült Államok hatóságai kiterjesztik az Európából érkező járatokra is – tudta meg több lap tegnap, köztük a Reuters hírügynökség. A hivatkozott amerikai és európai források szerint a bejelentés mára várható.

Mint március végén az IT café is beszámolt róla, a belbiztonsági minisztérium (U.S. Department of Homeland Security – DHS) nyolc közel-keleti és észak-afrikai ország tíz repülőtere esetében megtiltotta, hogy az onnan repülővel érkezők a kézipoggyászukban a telefonon kívül más, annál nagyobb elektronikai eszközt (pl. laptopot, tabletet, kamerát, DVD-lejátszót, játékot stb.) felvigyenek a fedélzetre. A rendelkezést a DHS felügyelete alá tartozó, az utazások biztonságáért felelős ügynökség (Transportation Security Administration – TSA) kezdeményezte. Nem sokkal később bejelentették, hogy az Egyesült Királyságban is hasonló korlátozást vezettek be.

A Reuters értesülései szerint a DHS képviselői ma találkoznak a légitársaságok illetékeseivel, hogy bizonyos biztonsági kérdéseket megvitassanak, ezzel párhuzamosan a belbiztonsági miniszter, John Kelly zárt meghallgatáson tájékoztatja a szenátorokat a terrorfenyegetettség kérdéseiről, többek között a légi közlekedést érintő tervekről.

A DHS szóvivője annyit mondott, hogy döntés még nem született, zajlanak a megbeszélések a biztonsági kérdésekről. Feltehetően arról is szó esik majd, hogy a járatokon akár több száz lítiumion akkumulátor is lehet a készülékekben, és ez szakemberek szerint a tűzveszély miatt jelentős kockázat, illetve arról is, hogy a tiltás következtében előálló ellenőrzési és logisztikai feladatok megoldása bonyolultabbá teszi a légitársaságok munkáját, így költségnövekedést is okoz.

Frissítés (május 12.) : A tervezet nagyon komoly ellenállásba ütközött Európában, jelen pillanatban is magas szinten zajlanak az USA-EU tárgyalások róla. A DHS közölte, hogy pénteken, május 12-én biztosan nem tesznek hivatalos bejelentést.

Azóta történt

Előzmények