Hirdetés

Évtizedekig elhúzódhat az USA és Kína chipháborúja

Ezt az ASML korábbi vezérigazgatója mondja, aki szerint a küzdelem ráadásul nem tényeken vagy számokon alapul, hanem ideológiákon.

Nemrég vonult vissza az ASML vezérigazgatója, aki egy holland rádiónak egy interjúban most érdekes kijelentetéseket tett.

Miután 10 évig kormányozta az ASML-t, Wennink azt mondja, hogy az USA és Kína chipháborúja tovább folytatódik, és nem tényeken vagy számokon alapul, hanem ideológiákon. Európa legnagyobb tech cégét 2018 óta érintik az USA szankciói, így biztonsági okokból nem exportálhat bármit Kínába, amely Tajvan után a második legnagyobb piaca. Az USA igyekezett elérni, hogy a már eladott chipgyártó eszközöket se szervizelje Kínában az ASML. Wennink szerint a megbeszéléseket nem tényeken vagy számokon alapszanak, csak ideológiákon.

Wennink szerint mindegy ki mit gondol, ők egy cég, ahol a részvényesek érdekeit egyensúlyba kell hozni, neki pedig gondja van azzal, ha ezt az ideológiák keresztezik. Hozzátette: Kínában 30 éve vannak ügyfeleik és dolgozóik, így kötelezettségeik is. Ezért is igyekezett lobbizni, hogy meggátolja a túl szigorú korlátozásokat, de azt mondja, hogy magas rangú kínai vezetőknek is panaszkodott, ha úgy érezte, a cég szellemi tulajdonát nem tisztelik.

Wennink szerint Washingtonban azt hihették, hogy ő Kína barátja, de ő valójában az ügyfelei, a beszállítói, a dolgozó és a részvényesei barátja.

Azt mondja, hogy a mivel geopolitikai érdekekről van szó, a chipháború évtizedekig elhúzódhat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASML

Azóta történt

Előzmények