Hirdetés

ASML: a világnak szüksége van Kína régi chipjeire

Az ASML vezérigazgatója kijelentette, hogy a világnak szüksége van azokra a régi chipekre, amelyeket Kína gyárt.

Nem titok, hogy az ASML-nek nagy érdekeltsége van a kínai piacban és chipgyártásban, és az amerikai korlátozásokat is igyekeztek tompítani. Ahogyan az sem titok, hogy nyugaton sokan rettegnek attól, hogy Kína a régebbi chipek gyártásának dömpingjébe kezdett.

Az ASML vezérigazgatója ugyanakkor azt mondja, hogy a chipvásárlóknak és a német autóiparnak is szüksége van a régebbi generációs chipekre, amelyet Kína gyárt és gyárt majd.

Erről a német Handelsblattnak beszélt Christophe Fouquet, azzal párhuzamosan, hogy az EB a cégek véleményeit várja a témában.

Bár a kínai terjeszkedés egyébként is fontos bevételi forrás az ASML-nek, de azt mondják, hogy az autóiparnak sokkal több chipre van szüksége, méghozzá egyszerű, régóta ismert technológiák használata mellett.

Mivel az amerikai korlátozások miatt a kínai cégek lehetőségei be vannak határolva, ezért a régebbi chipek gyártását kapcsolják át dömpingbe, de nyugaton többek között túlkészletektől tartanak. Az ASML szerint azonban a globális kereslet az ilyen chipek iránt drámai mértékben nő, miközben a gyártás nem nyereséges, a nyugati cégek pedig nem fektetnek be eleget.

Az ASML vezére tovább ment, és kijelentette: Európa még a saját igényeinek a felét sem képes fedezni.

A SEMI ipari csoport szerint Kína chipgyártói jövőre 14 százalékkal növelik meg a kapacitást (havi 10,1 millió ostyára), ami a duplája lesz a globálisnak, összesítésben pedig a harmadát adják majd a globális termelésnek.

Az ASML szerint ha valaki valamiért le akarja lassítani Kínát, akkor alternatíva kell, és annak semmi értelme, hogy megállítsanak valaki valami olyan gyártásában, amire nekik is szükségük van.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASML

Azóta történt

Előzmények