20 ezer új munkást visz Eindhovenbe az ASML

Hatalmas politikai feszültséget okozott az ASML és a holland kormány nézeteltérése, de most úgy néz ki, hogy jelentős bővítésbe kezdenek Eindhovenben.

Amint arról többször beszámoltunk, óriási politikai krízist okozott a holland kormány és az ASML nézeteltérése. Utóbbi emiatt a Hollandián kívüli terjeszkedést fontolgatta, aminek érthető módon nem örültek a helyi vezetésben.

Az ASML később letette a kormány asztalára a kéréseit, most pedig ott tart a folyamat, hogy jelentős terjeszkedésre készülnek Eindhovenben, és eloszlathatják az aggályokat a jövőbeli működés, növekedés kapcsán.

A cég és Eindhoven városa szándéknyilatkozatot írtak alá egy akkora bővítésről, amely értelmében 20 ezer új dolgozót vinne a város kevésbé fejlett, északi részébe a vállalat. A múlt hónapban a holland kormány 2,7 milliárd eurót ígért a helyi infrastruktúra fejlesztésére, hogy ne az ASML ne menjen külföldre.

Az ASML jelezte, hogy továbbra is a meglévő holland helyszíneken tartanák a legfőbb tevékenységeket. A befektetések kapcsán a tehetséges munkaerő, az infrastruktúra, a lakhatás, a befektetési környezet az, amit néznek, és ezeken segítettek a legutóbbi intézkedések, mondták.

Az ASML Hollandia legnagyobb cége, egyben Európa legnagyobb tech cége: 40 ezer dolgozójából 24 ezer van Hollandiában.

Bár rövid távon több elemző és óriáscég is viszonylag pesszimista a chipszektor kapcsán, az ASML domináns szereplő a gyártást biztosító eszközök kapcsán, évtizedes szinten pedig hatalmas növekedésre számít, a globális félvezetőipar duplájára bővülése mellett.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASML

Előzmények