Elon Musk hajléktalanszállót csinálna a Twitter főhadiszállásából

Elon Musk Twitter-reformokat említett, szavazást indított a főhadiszállás hajléktalanszállóvá alakításáról és visszalépett az igazgatótanácsi poszttól.

A Twitter jövője és Elon Musk kapcsán sokkal több a találgatás, mint a konkrétum, ráadásul minden nagyon gyorsan változik.

Miután Elon Musk lett a Twitter legnagyobb részvényese, reformokat ígért, majd közölték, hogy belép az igazgatótanácsba.

A hétvégén aztán Musk egy rakás javaslattal állt elő: többek között csökkentené a prémium Twitter Blue előfizetés árát, reklámmentessé tenné a szolgáltatást (a prémium csomagot) és lehetővé tenné a dogecoin kriptopénzben történő fizetést.

Ezután pedig az Amazon volt vezérével, Jeff Bezosszal együtt a hajléktalanok problémájáról értekezve kitalálta, hogy a Twitter főhadiszállását át kellene alakítani hajléktalanszállóvá (ha már a világjárvány kiváltotta távmunka-trend miatt amúgy is alig jár be valaki). Bezos támogatta az ötletet, és példaként említette a saját 8-szintes hajléktalanszállóját a Seattle-ben található főhadiszállásuknál. Bezos szerint elég lehet a Twitter főhadiszállásának csak egy részét átalakítani – Musk remek ötletnek tartotta Bezos javaslatait.

Musk nem viccel

Elon Musk kapcsán sosem lehet tudni, hogy mikor viccel, most azonban többször is megerősítette, hogy komolyan gondolja a témát, ezért egy szavazást is kiírt róla a Twiterre a 81 milliónál is több követővel rendelkező Tesla-vezér. A szavazatok elsöprő többsége igen volt.


[+]

Egy másik szavazásban arra volt kíváncsi Musk, hogy a Twitter nevéből töröljék-e a „w”-t, a válaszlehetőség között pedig csak „igen” és „persze” volt.

Vasárnap végül meggondolta magát Elon Musk az igazgatótanácsi tagság kapcsán, és visszautasította azt. A drámai fordulatok közepette a Twitter ügyvezetője közelgő zavarosságról, nyugtalanságról, a helyzet fokozódásáról beszélt, miután számos megbeszélést tartott Muskkal. Állítása szerint a céljaik azonban nem változnak.

Musk döntésének okát egyik fél sem közölte, a fordulat annyira hirtelen volt, hogy még a Twitter oldalát sem frissítették. Musk mindössze egy szájat eltakarós emojival reagált.

A Twitter-reformok és szólásszabadság mellett kiálló Musk sokak szerint azért lépett vissza, mert ha elfogadja a pozíciót, maximum 14,9 százalékát vehetné meg a Twitter-részvényeknek. A spekulációk szerint teljes felvásárlást fontolgat vagy pedig aktív vezetői szerepet.

A jelentések szerint a Twitteren belül pánik tört ki Musk érkezése kapcsán, főleg a moderáció miatt – Musk pont a részvényvásárlás előtt írt ki szavazást arról, hogy a rajongói szerint elkötelezett-e a Twitter a szólásszabadság mellett.

Azóta történt

Előzmények