Elon Musk szerint ideje csúcsra járatni az atomerőműveket

Nemrég az olaj- és gáztermelés növelésére szólított fel Musk, most a kihasználatlan atomerőművek maximális kiaknázását szorgalmazza.

Meglehetősen nagy felháborodásokat és vitákat szült, amikor Elon Musk a napokban kijelentette: utálja ezt mondani, de azonnal növelni kell az olaj- és gázkitermelést, tekintettel a globális helyzetre.

Akkor Musk azzal érvelt, hogy a jelenlegi krízishelyzet olyan pusztító hatással lesz az energiaárakra, hogy a világnak a globális gazdaságra gyakorolt sokk enyhítése érdekében azonnal sokkal több olajat és gázt kell termelnie. Elismerte, hogy a fenntartható közlekedésre törekvő Teslának ez árt majd, de szerinte ez az intézkedés már rövid távon is elkerülhetetlen.

A gondolatmenetét később aztán tovább folytatta. Musk szerint sokkal több atomenergiára van szükségünk, a termelést főként Európában kellene nagyon fokozni, mert meglátása szerint nem csak rengeteg a kihasználatlan nukleáris kapacitás a régióban, de a helyi országok nagyban energiafüggőségtől is szenvednek keletibb szomszédjuk kapcsán.


[+]

A krízis elkerülése érdekében Musk szerint Európának újra kell indítania a kihasználatlan atomerőműveit, a meglévő, működő egységekben pedig növelni kell a termelést. Ez persze teljes mértékben szembemegy több zöldpárti ország és kezdeményezés elképzeléseivel.

Számos szakértő hangoztatja, hogy a megújuló energiaszektor különféle problémáit és a példa nélküli energiaválságot figyelembe véve végül az atomenergia és a gáz is a fenntartható energiaforrások listáján maradt az európai energiastratégia keretében, így igen elképzelhető, hogy a Musk által vázolt forgatókönyv végrehajtására kényszerül a régió.

Muskot persze elárasztották az atomerőművek kritikusai negatív meglátásaikkal. Erre azt válaszolta a Tesla ügyvezetője, hogy tévesen félnek a sugárzási kockázatoktól, azok sokkal-sokkal alacsonyabbak, mint bárki gondolná. Állításának bizonyítása érdekében arra is hajlandó, hogy ha bárki kiválasztja az általa legproblémásabbnak ítélt környéket, ő odautazik, és a tévé előtt fogyasztja el a helyben termelt élelmiszereket.

Azóta történt

Előzmények