A TSMC uralja a globális félvezető-gyártást

A Counterpoint Research elemzői szerint a globális félvezető-gyártók piacán a TSMC rendelkezik a legnagyobb részesedéssel, negyedik a Samsung.

A piackutatással foglalkozó Counterpoint Research legújabb tanulmánya rávilágított, hogy a globális félvezető-gyártók piacát a TSMC uralja.

A TSMC 28 százalékos piaci részesedéssel vezeti a szektort. Második 13 százalékkal a tajvani UMC, ezt főleg a régebbi gyártástechnológiákba (40 nm és fölötte) való befektetéseknek köszönheti. 11 százalékkal harmadik a kínai SMIC, amit a Samsung és a Global Foundries követnek 10 és 7 százalékos részesedéssel.

A TSMC uralma nem meglepő, elvégre a főbb ügyfelei között ott van az Apple, az NVIDIA és az AMD is. Az Intel szintén ott lesz a partnerek között: iparági jelentések szerint 2022-ben, amint a TSMC 3 nm-es eljárása teljesen elkészül, az Intel számos processzorának gyártását kiszervezi. Beszélnek még arról is, hogy a 2 nm-es fejlesztésekben az Apple és az Intel lehet a legfőbb partnere a TSMC-nek. Emiatt viszont van rá esély, hogy az AMD nem jut akkora kapacitáshoz, és egyes APU-k, valamint GPU-k gyártását kiszervezheti a Samsunghoz. A TSMC a jelentések szerint már most sem tudja teljesíteni az AMD egyre növekvő megrendeléseit.

A legnagyobb vállalatok piaci részesedése a globális félvezető-gyártásban
A legnagyobb vállalatok piaci részesedése a globális félvezető-gyártásban [+]

A TSMC újabb 28 milliárd dolláros bővítésre készül, ezt részben az EUV eljárás fejlesztésére, részben további gyárakra költik. Nem ennyire kedvező a jövőkép a SMIC számára: a kínai óriás hiába készült el a házon belüli, 7 nm-es eljárással, az amerikai korlátozások miatt háttérbe szorulhat a vállalat.

Szakértők szerint a SMIC helyét a Samsung veheti át, a dél-koreai cég 10 milliárd dollárt fektet a 3 nm-es gyártás fejlesztésébe.

Azóta történt

Előzmények