Kína legnagyobb chipgyártóját és a DJI-t is tiltólistára tette Amerika

Összesen 60 kínai cég került fel Amerika tiltólistájára – így már a SMIC és a DJI is csak speciális engedély segítségével juthat hozzá amerikai technológiákhoz és alkatrészekhez.

Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium korábban arra figyelmeztetett számos olyan vállalatot, amely kínai cégek beszállítója, hogy igényeljenek különleges licencet annak érdekében, hogy az esetleges jövőbeli tiltások mellett is folytathassák a partnereik kiszolgálását (az amerikai vezetés egyre nagyobb kockázatot lát abban, hogy az amerikai technológiát katonai és megfigyelési célokra használja fel a kínai kormány).

A téma most aktuális lett sok amerikai és kínai vállalat számára, ugyanis több tucat kínai céget tettek tiltólistára: ezek sem kaphatnak amerikai technológiát vagy alkatrészt, nem szerződhetnek amerikai hardver- és szoftvercéggel sem.

Az Ipari és Biztonsági Iroda bejelentette, hogy 60 kínai vállalatot tett tiltólistára. A szakemberek szerint ez a Trump-kormány egyik utolsó lépése Kínával szemben, mielőtt január 20-án Joe Biden átveszi a Fehér Ház irányítását.

A tiltólistán mindenesetre immáron szerepel a DJI, a világ egyik legnagyobb dróngyártója, továbbá a SMIC, Kína legnagyobb chipgyártója. Ezek ugyanolyan korlátozások alá esnek, mint az utóbbi időben a Huawei – szakértők szerint a listára kerülés végzetes is lehet a vállalatok számára.

A DJI jelezte, elképesztően csalódott a történtek miatt, de a termékei Amerikában a jövőben is kaphatóak maradnak. A szakértők szerint azonban ezen termékek áremelésére lehet számítani, és a készletekkel is gondok lehetnek.

A SMIC is megtorpanhat a fejlesztésekben, pedig Kína erre a chipgyártóra építette volna technológiai függetlenségét. Amerika szerint azonban a SMIC kormánykapcsolatai és egyes intézkedések arra utalnak, hogy a kínai hadiipart is kiszolgálják, részben az amerikai technológiákkal.

Kína elítélte Amerika intézkedését, és azt kéri, hogy fejezzék be a külföldi cégek jogtalan elnyomását. Azt is hangoztatták, hogy az érintettek jogainak védelme érdekében megteszik majd a szükséges lépéseket. Ez a gyakorlatban célzott trösztellenes pereket és exportkorlátozásokat is jelenthet.

Azóta történt

Előzmények