Jövőre is maradhat a globális chiphiány

Az előrejelzések szerint legkorábban 2022-ben állhat vissza normál szintre a kereslet és a kínálat viszonya. Joe Biden amerikai elnök mielőbbi megoldást sürget.

Nem csak a tech szektor egészét, hanem számos más ágazatot is érint a globális chiphiány. A legjobban a konzolgyártókat, a PC-s hardverek gyártóit és az autógyártókat sújtja a helyzet.

Hirdetés

A szakértők szerint a problémának több oka is van. Egyrészt a koronavírus miatt többen vannak otthon, sokan dolgoznak vagy szórakoznak otthonról, ezért jócskán megnőtt a kereslet egyes eszközök iránt. Nem segít az sem, hogy a fejlett gyártástechnológiák egyre bonyolultabbak, a lapkák termelése is egyre nehézkesebb. A logisztikai problémák, Kína és Amerika feszült viszonya pedig további nyomást gyakorolnak a szektorra.

A szakértők szerint már jó 2 éve alig tudták kielégíteni a gyártók a keresletet, és a 2020-ban kialakult globális chiphiány nem mostanában ér majd véget. A MarketWatch jelentése szerint a J.P.Morgan úgy látja, hogy a félvezetőgyártók termelése 10-30 százalékkal múlja alul a keresletet, és legalább 3-4 negyedévbe telik majd, mire sikerül kiszolgálni a megrendeléseket megfelelően. Azután pedig még 1-2 negyedév lesz, mire a készletek is normalizálódnak.

A Susquehanna Financial elemzői szerint a chiphiány igazából rosszabbodhat is tavasszal, ha sok ország jobban nyit a koronavírus elleni védőoltások alkalmazása mellett.

A chipgyártók persze profitálnak ezekből a nehézségekből, hiszen a részvény-árfolyamaik folyamatosan emelkednek. A fogyasztók viszont egyre frusztráltabbak lehetnek, hogy nem találnak meg bizonyos termékeket a piacon. Pedig az ostyagyártók decemberben 40 százalékkal fokozták a termelést, Joe Biden amerikai elnök pedig mielőbbi megoldást sürget a globális chiphiány felszámolására. Erre a célra 37 milliárd amerikai dollárt szánna az elnök.

Azóta történt

Előzmények