Joe Biden felszámolná a globális chiphiányt

A következő hetekben a Biden-kormány hosszú távú stratégiával állhat elő a chiphiány felszámolása és jövőbeli megelőzése érdekében.

A Bloomberg jelentése szerint a Fehér Ház is komolyan veszi a globális félvezető-hiányt, amely számos ágazatot sújt jelenleg.

Joe Biden amerikai elnök állítólag heteken belül aláír egy elnöki rendeletet, amellyel a kormány elrendeli, hogy ellenőrizzék a teljes beszállítóláncot és álljanak elő egy hosszú távú stratégiával, amely felszámolja a jelenlegi globális lapkahiányt és megelőzi a jövőben ennek előfordulását.

A jelenlegi helyzet nem csak a járvány következménye – a fogyasztói elektronikai termékek iránti kereslet számos kategóriában jelentősen megugrott, miközben egyes helyeken belassult a chipgyártás. Ezzel párhuzamosan olyan üzleti modell alakult ki, amelyben a legtöbb cég kiszervezi a chipgyártást ahelyett, hogy maga termelné a lapkákat. A Kína és Amerika közötti ellentétek szintén nehezítik egy ideje a két ország vállalatainak közös munkáját.

Ennek eredménye, hogy nem csak az Apple, a Qualcomm, a Sony, az AMD küzd chiphiánnyal (ami pedig nehezíti az iPhone 12 széria, a PlayStation 5 vagy az új CPU-k, GPU-k gyártását, többek között). A félvezető-hiány az autógyártók számára is hatalmas probléma, több nagy vállalat (mint a Volkswagen, Fiat Chrysler, Toyota vagy Ford) átmenetileg leállította a termelést az utóbbi hónapokban.

A problémák felszámolásában a Biden-kormány is segédkezne, ugyanakkor szakértők szerint nagy kérdés, hogy mekkora sikert érhetnek el, elvégre Amerika kevésbé vesz részt a fizikai félvezető-gyártásban. Az AMD-t, IBM-et, Intelt, NVIDIA-t és Qualcommot is magába foglaló Semiconductor Industry Association azt javasolta Bidennek, hogy tőkével vagy adókedvezményekkel támogassa a félvezetők gyártását és az ezekkel kapcsolatos kutatásokat.

Azóta történt

Előzmények