Az SMIC szerint hosszabb távon lesz hatása az USA szankcióinak

Szeptember végén írtunk arról, hogy az USA Kína saját chipgyártóját is elszakítja a kínai cégektől, és ez a tervezet nemrég életbe is lépet. Az SMIC szerint ennek rövidebb távon nem lesz lényeges hatása, a meglévő eljárások tekintetében ugyan licenceket kell beszerezni, de a gyártás több partner tekintetében is folytatódhat.

Az SMIC ugyanakkor megjegyezte, hogy hosszabb távon már lehetnek gondok, ugyanis az Egyesült Államok friss szankciói megnehezítik majd a 10 nm-es csíkszélesség alatti gyártástechnológiák tervezését, illetve a szükséges gyártósorok kiépítését.

A kínai bérgyártó most elérhető 14 nm-es eljárása viszonylag szabadon használható. Bár bizonyos licencek beszerezése ehhez is szükséges, de úgy néz ki, hogy az USA nem szeretné ettől az eljárástól teljesen elvágni azokat a kisebb cégeket, amelyek valójában csak beleestek egy kereskedelmi háború középpontjába. Ez azt jelenti, hogy a 14 nm-es node igazából a kínai vállalatoknak is elérhető marad, de nagyjából ez az a határ, ami alá az SMIC nem tud majd menni. Előbb függetleníteniük kell magukat az USA technológiáitól, ami akár több évet is igénybe vehet, és mindez Kína számára eléggé kedvezőtlen, mert a belső piacra szánt, saját processzorokat használó adatközpontjaik teljesítményét csak úgy tudják majd növelni, ha több klasztert építenek ki, de ennek komoly ára lesz az energiaigény tekintetében.

Azóta történt