Texasban nyithat Starlink-gyárat a SpaceX, újat épít a Samsung is

Újabb nagy gyárak épülhetnek Texasban, a Samsung egy 17 milliárd dolláros üzemet indítana Austinban.

A SpaceX egyik álláshirdetése alapján derült ki, hogy a vállalat újabb nagy befektetést hajt végre Texasban. Ezúttal egy olyan gyárat építenének, amely a Starlink műholdas internetszolgáltatáshoz termelné az eszközöket.

Elon Musk a Twitteren még egy csillagbázist is megemlített Texas állammal kapcsolatban, részletekről azóta sem beszélt, ahogy a SpaceX sem.

A Starlink internetes műholdhálózat a tervek szerint összesen 40 ezer műholdból állna, ezek alacsony pályán keringenének a Föld körül, és gyors internetelérést biztosítanának a világ minden pontjára.

Musk korábban elmondta, hogy a Starlink kritikus fontosságú lesz abban a tőkeszerzésben, amelynek eredményeképp nagyobb terveket hajthatnak végre: például kifejlesztik a Starship rakétát, amivel fizetős ügyfeleket visznek a Holdra, majd idővel kolonizálják a Marsot. Utóbbival kapcsolatban az Atlantic egyik szakújságírója komoly kritikát fogalmazott meg a SpaceX vezérével szemben. Shannon Stirone számos példát említett arra, hogy milyen szörnyű módokon halhatnak meg az emberek a Marson, ahova Musk 2026-ra embereket küldene, majd önfenntartó civilizációt építene. Stirone szerint a nagy baj az, hogy Musk nem a kultúrából és a sci-fiből eredő vágy miatt akar eljutni a Marsra, a tudományos indíttatás, felfedezés és igazságkeresés helyett a szakíró szerint Muskot a kolonizáció, az imperializmus, a vagyon és a dominancia vezérli, ami borzasztó.

Texas másik újabb nagy gyárát pedig a Samsung építheti fel, itt már konkrétumok is vannak. 1800 állást teremtene a dél-koreai vállalat egy 17 milliárd dolláros üzem felhúzásával Austinban. Ezért cserébe 1 milliárd dolláros adókedvezményt kér a Samsung. Az 1800 állandó állást az első 10 évben hoznák létre, az átlagos kezdőfizetés 66 ezer dollár lenne évente a chipgyárban, ahol korábbi információk szerint 3 nm-es lapkák is készülhetnek majd.

Azóta történt

Előzmények