Hirdetés

Tovább gyorsul az európai kutatás

Az Európai Bizottság jóváhagyta annak a nagysebességű hálózati infrastruktúrának terveit, amelyhez, ha elkészül, 45 ezer európai és kínai kutató, illetve diák férhet majd hozzá. Az ORIENT (Oriental Research Infrastructure to European Networks) névre keresztelt hálózat többek közt a radioasztronómia, a fenntartható fejlődés, a meteorológia és a gridszámítás területein segíti majd az európai-kínai tudományos együttműködést. A 4,15 millió euró értékű beruházás költségeit együttesen fedezi az EU 6. Kutatási keretprogramja, a kínai kormány és több európai nemzeti kutatási és oktatási hálózat.

Hirdetés

Az ORIENT az európai GÉANT2 kutatási és oktatási hálózatot fogja összekötni a kínai CERNET és CSTNET kutatási hálózatokkal Szibérián át vezető földi telekommunikációs vezetékeken keresztül. A még az idén működésbe lépő hálózat több mint 200 kínai egyetemet és kutatóintézetet fog összekapcsolni Európával 2,5 Gbps adatátviteli sebességgel. Az infrastruktúra működtetését Európában a DANTE kutatási hálózatszervező szervezet, Kínában a CERNET fogja koordinálni.

Viviane Reding, az Európai Bizottság információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztosa a bejelentés kapcsán rámutatott, hogy az olyan hálózati alkalmazásokhoz való hozzáférés, mint a telemedicína, a digitális könyvtárak és az elektronikus oktatás elévülhetetlen segítséget nyújt a Kína és Európa közti tudományos és kulturális kapcsolatok építésében. Ugyanakkor az ORIENT lehetővé teszi azt is, hogy a tudósok valóban nemzetközi összefogás keretében foglalkozzanak olyan globális problémákkal, mint a klímaváltozás és a fenntartható fejlődés.

Az új hálózat számos már működő kínai-európai kutatási programot fog kiszolgálni. Ilyen az EUChinaGrid, mely Európa tudományos gridszámítási kapacitását hosszabbítja meg Kína irányába, vagy az európai és kínai rádióteleszkópokat összekötő EXPReS projekt. Az ORIENT ki fogja egészíteni a 2005 decembere óta működő, az ázsiai és csendes-óceáni régióban 10 országot összekötő, 622 Mbps adatsebességű TEIN2 kutatási hálózatot.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények