Ösztöndíj és szakmai gyakorlat a genfi CERN-ben

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal tájékoztatása szerint a genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatóközpont (CERN) ösztöndíjprogramot és szakmai gyakorlatot hirdetett műszaki és természettudományos graduális, illetőleg posztgraduális képzésben részt vevő egyetemi és főiskolai hallgatók, valamint diplomások számára, többek között az informatika és elektronika területén. A felhívás keretében különböző időtartamú programokra lehet pályázni. A mostani kiírásra a jelentkezés határideje, ameddig a teljes pályázati dokumentációnak be kell érkeznie – beleértve az önéletrajzot és az elektronikus ajánlásokat –, október 16.

A CERN, amelyet 20 európai tagállam tart fent, a világ legnagyobb fizikai kutatóintézete, Genf mellett, a svájci-francia határon található. Az 1954-ben létrehozott szervezet a nemzetközi együttműködés sikeres példájává vált, ahol 80 állam 6500 tudósa vesz részt a kutatásokban. Magyarország 1992 óta teljes jogú tagja a szervezetnek.

Az intézet infrastruktúrájába beletartoznak a világ legnagyobb és legbonyolultabb kísérleti eszközei is. A Large Hadron Collider (LHC) részecskegyorsító hossza 27 km és szupravezető hőmérsékleten, az abszolút nulla fok környékén történő működésre tervezték. A gyorsító rendszerhez kapcsolódó detektorok tömege egyenként is meghaladja az Eiffel-torony teljes súlyát, és számos detektorának magassága vetekszik egy 8 emeletes lakóházéval.

A feldolgozásra kerülő adatmennyiség évi 20 millió CD-ROM-ot fog megtölteni. Ez természetesen azt jelenti, hogy az új fizikai kísérletek jelentős kihívást jelentenek az informatikusok számára is. A jövő elosztott adatfeldolgozási rendszerének, a GRID-nek is folynak fejlesztési munkái a CERN-ben. Nem szabad megfeledkezni azonban a múltról sem, mert a World Wide Web innen indulva hódította meg a világot.

A Technical Student Programme (műszaki gyakorlati program) azoknak a mérnök-, informatikus- és fizikushallgatóknak (az elméleti és kísérleti részecskefizika kivételével) kínál lehetőséget, akik már legalább 18 hónapot vettek részt nappali tagozatos felsőoktatási képzésben. Sikeres jelentkezés esetén a diákok 6-12 hónapig vesznek részt a tudományos kutatásban és fejlesztésben. A CERN-ben töltött időszak a tanulmányok szerves részét képezi, és a gyakorlati idő letelte után a hallgatóknak otthon kell befejezniük tanulmányaikat. A program során az utolsó éves hallgatóknak lehetőségük van diplomaterv készítésére is. Évente körülbelül 100 Technical Student felvételére van lehetőség, a jelentkezési határidők február, július és október.

A CERN természetesen álláslehetőségeket is kínál a tagországokból pályázók számára. Elsősorban a mérnöki tudományok és az informatika területén ajánl különböző pozíciókat 3-6 éves határozott idejű szerződések formájában évente 150-200 főnek. Az NKTH honlapján, illetve a CERN erről szóló oldalán részletes tájékoztatással várják az érdeklődőket.

Azóta történt

Előzmények