Sebességet váltott a GÉANT

Újabb mérföldkőhöz érkezett a kutatás-fejlesztés és felsőoktatás nemzetközi és hazai számítógép-hálózati infrastruktúrája. Tegnap, közép-európai idő szerint reggel 6 órakor – a New-York-i globális kapcsolódási pont üzembe helyezésével egy időben – a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézetben (NIIF Intézet) megtörtént a GÉANT2 hálózat budapesti elosztó pontjának üzembeállítása. E pillanattól leállt a korábbi, GÉANT1 jelű hálózattal kiépített kapcsolat, és a magyarországi kutató-fejlesztő intézetek és egyetemek teljes (másodpercenként több milliárd információs egységnek megfelelő) nemzetközi adatforgalma már az új hálózaton keresztül teremt kétirányú kapcsolatot a világ különböző pontjain működő partnerintézményekkel.

Az EU által támogatott GÉANT2 a világ első számú, összetettségében egyedülálló hibrid hálózata, mely a széles sávú átvitel sebességének több ezerszeresét elérő nemzetközi internetkapcsolatok biztosítása mellett lehetővé teszi a kutató és oktató központok ugyanilyen sebességű közvetlen összekapcsolását és információátvitelét is. A hálózat több mint 30 európai országra terjed ki, és a világ számos más régióját is eléri. Alkalmazásával a Föld különböző pontjain – köztük Magyarországon – működő kutatási centrumok tudósai úgy működhetnek együtt, mintha azonos helyen dolgoznának. A GÉANT2 a fizika, kémia, biológia, csillagászat, meteorológia, környezettudományok, orvostudományok és más kutatási területek különböző földrajzi régiókban tevékenykedő művelői között olyan információátadási lehetőséget biztosít, mely korábban elképzelhetetlen volt. Sok ezer kilométerre elhelyezkedő műszereket úgy használhatnak a tudósok, mintha ott állnának előttük, az egymástól igen nagy távolságra dolgozó kutatók közös munkáikat úgy végezhetik, mintha ugyanabban a szobában ülnének, a távoli információk hatalmas tömegéhez úgy juthatnak a másodperc törtrésze alatt hozzá, mintha azok saját számítógépükben volnának tárolva.

A GÉANT2 hálózat – Európa érintett országainak mintegy felét lefedő – központi szegmense (Nagy-Britanniától Olaszországig, Portugáliától Csehországig) ugyancsak e hónapban áll üzembe, majd ezeket követi a további csomópontok üzembe helyezése. 2006 második felére végleg átveszi a GÉANT1 hálózat helyét és szerepét a méreteiben, sebességében, komplexitásában, üzembiztonságában és funkcióit tekintve is új hálózati generációként üzembe álló GÉANT2.

A GÉANT együttműködéshez, valamint a belföldi nagy sebességű hálózat fejlesztéséhez és működtetéséhez kapcsolódó feladatokat itthon az NIIF Intézet látja el, 100 százalékos hálózati lefedettséget és korszerű szolgáltatásokat – videokonferencia, IP-telefónia, szuperszámítások, GRID rendszerek, IPv6, multicast stb. – biztosítva az ország valamennyi egyeteme és kutatóintézete számára.

Azóta történt

Előzmények