Világméretű hálózattal az AIDS ellen

Az IBM és a Scripps Research intézet FightAIDS@Home (Harcolj az AIDS ellen otthonról) címmel indított kutatási programot indított azzal a céllal, hogy segítsen hatékony AIDS-terápiák meghatározásában. A módszer a nagy számításigényű kutatások támogatására már régóta ismert "ajánld fel számítógéped kihasználatlan üzemidejét"-elven működik, hasonlóan a Földön kívüli értelmes élet nyomait kutató SETI-at-home programhoz – csak ezúttal kézzelfoghatóbb a probléma a kis zöld emberkék keresésénél.

A program a jelenleg 170 ezer tagot számláló World Community Grid keretében működik, amelyhez bárki csatlakozhat a www.worldcommunitygrid.org címen. A közösséghez csatlakozók csak számítógépük kihasználatlan számítási teljesítményét ajánlják fel, vagyis a FightAIDS@Home program csak olyankor számol, amikor a gép készenléti állapotban van – például képernyővédő helyett.

A World Community Grid számítástechnikai kapacitását arra fogják használni, hogy a HIV és a lehetséges gyógyszerek egymásra hatását vizsgálják. A cél olyan ellenszerek kialakítása, amelyekkel szemben a vírusban nem alakul ki gyógyszer-rezisztencia. A betegség kezelésében szóba jöhető gyógyszermolekulák, illetve a betegséget okozó mutáns vírusfehérjék száma hatalmas, de a köztük kialakuló kölcsönhatások mennyisége még nagyságrendekkel nagyobb. A projekt számítási műveletek milliárdjait fogja lefuttatni a vegyületek és a mutáns vírusfehérjék lehetséges kapcsolatainak elemzése céljából.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények