BME: kezdődik az EGEE grid-projekt második felvonása

Sikeresen zárult az Európai Unió által támogatott összeurópai grid létrehozását célzó EGEE projekt első felvonása, mely hamarosan folytatódik. A második fázis (EGEE-II) elsődleges célja az lesz, hogy az eddigi eredményekre építve - amely a négyéves program első felét fedte le - egy kiforrott szolgáltatásokat nyújtó grid-infrastruktúrát biztosítson az európai és az azon kívüli kutatói hálózatok számára.

Az akadémiai és ipari kutatók már most is kihasználhatják az EGEE infrastruktúra számos előnyét, amely - a földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül - elérhető erőforráskészletként szolgál több különböző tudományos alkalmazás számára. Segítségével a nap 24 órájában jelentős tárolási és számítási kapacitás áll rendelkezésre, mely erőforrások elosztottan helyezkednek el a világ számos országában.

Az EGEE projekt egyik figyelemreméltó eredménye, hogy a magyar felsőoktatásban is megjelent a grid-rendszerek bemutatása, kutatása, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a tantervbe illesztve az informatikus hallgatók alaposan megismerhetik a gridek működését. Önálló laboratóriumi kutatások során tudnak elmélyedni a témában, ennek hatására már doktori kutatás is folyik az egyetemen. Az EGEE több hazai griddel kapcsolatos kutatás-fejlesztési pályázat sikeréhez is hozzájárult.

Az egyetemen mindenki számára látogatható előadásokon ismerhetik meg az érdeklődők a grid gyakorlati alkalmazásait, a sorozat következő ilyen előadására 2006. március 30-án kerül sor a BME Informatikai Központjában. Jelentkezni már most lehet a www.ik.bme.hu oldalon.

  • Kapcsolódó cégek:
  • BME

Azóta történt

Előzmények