Törökország betiltotta a kriptopénzekkel való fizetést

A török jegybank szerint elfogadhatatlan a nagyon magas volatilitás és a szabályozások hiánya.

A török jegybank döntése értelmében a hónap végétől tilos a bitcoint vagy más kriptovalutát fizetésre használni.

A központi bank a tiltás bevezetésére több okot is említett. Problémásnak tartják például a nagyon magas volatilitást, de azt is, hogy a digitális tárcákat könnyen el lehet lopni vagy törvénytelenül használni. Említették még a visszavonhatatlan tranzakciókat és azt, hogy gyakran illegális tevékenységekhez használják fizetőeszköznek a kriptopénzeket. Szintén nagy gondnak látja a török központi bank, hogy nincsenek felügyeleti mechanizmusok, központi szabályozórendszer a kriptopiacon.

A napokban a bitcoin árfolyama megközelítette a 64 ezer dollárt, mostanra 55 ezer dollár magasságába esett, annak ellenére is, hogy milyen nagy tőzsdei menetelésbe kezdett a Coinbase.

A döntés értelmében a fizetési rendszereket fejlesztők és biztosítók nem alkalmazhatnak olyan üzleti modelleket, amelyekben a kriptoeszközöket közvetlen vagy közvetett módon felhasználják fizetési szolgáltatásoknál, elektronikus pénzek kiadásához. Semmilyen szolgáltatást nem biztosíthatnak ilyen üzleti modellekhez.

A jegybank szerint a kriptoeszközökkel való fizetés jelentős kockázatokkal jár. Az állásfoglalás szerint visszafordíthatatlan veszteségeket szenvedhetnek a tranzakciók résztvevői a fentebb említett tényezők miatt, ezek ráadásul alááshatják a bizalmat a jelenleg használt eljárásokkal és intézményekkel szemben.

Nagyon szigorú fellépésre készül több más ország is a kriptopénzekkel szemben. India például a jelentések szerint hamarosan betiltja az összeset, ott még a kriptoeszközök birtoklását is büntetik majd. Nem kizárt, hogy mindezek helyett India egy saját, központi és szabályozott digitális valutát jelent majd be állítólag. A privát, olcsó és biztonságos digitális euró bevezetésének tervét vizsgálja már az Európai Központi Bank is.

Azóta történt

Előzmények