2 milliárd dollárral lépett meg egy török kriptotőzsde alapítója

Eltűnt a török Thodex ​​kriptovaluta-kereskedési platform alapítója, a panaszáradat után letartóztatási hullám indult, melynek során az alapítót is elkapták Albániában.

Isztambuli nyomozók vizsgálatot indítottak a Thodex nevű török kriptovaluta-kereskedési platformmal szemben, miután annak alapítója leállította az oldalt, és a jelentések szerint elmenekült Törökországból. Magával vitte a befektetők nagyjából 2 milliárd dollárját is.

Az oldalon annyit közöltek, hogy meg nem határozott, lehetséges külső befektetés miatt 4-5 napig zárva lesz a platform. Ezután panaszok ezreit kapták a török hatóságok az érintett ügyfelektől – a felhasználók nem fértek hozzá a fiókjaikhoz és a pénzüket sem tudták kivenni. A Twitteren és a médiában is nagy volt a felháborodás.

Nem tartott sokáig, hogy az ügy felgyorsuljon, a török hatóságok letartóztatási hullámot indítottak. A nyomozás során több tucatnyi embert (legalább 62-t) tartóztattak le, illetve Albániában megtalálták és letartóztatták az alapítót és egyben ügyvezetőt, Faruk Faith Ozert. Ebben az Interpol és az albán rendőrség is közreműködött. A korábbi napokban pedig a vállalat irodáit kutatták át, és foglaltak le dokumentumokat.

Törökország nemrég tiltotta be a kriptovaluták használatát fizetési célokra, azonban úgy tűnik, hogy itt még nem állnak meg. A török pénzügyminisztérium a jelentések szerint szélesebb körű szabályozásokon is dolgozik a kriptovaluták kapcsán. Ezt a török jegybank vezetője is megerősítette.

Azóta történt

Előzmények