Betiltotta a kriptopénzek bányászatát Belső-Mongólia

Háborút hirdettek az energiaigényes bányászat ellen: áprilisra minden projektet leállítanak, sokan attól félnek, hogy egész Kína követi majd ezt a példát.

Az utóbbi időben hatalmas zuhanásban volt a bitcoin árfolyama, majd váratlanul újra emelkedésnek indult. Kiderült, hogy ennek mi a fő oka.

Belső-Mongólia, Kína autonóm tartománya betiltotta az összes kriptovaluta bányászatát, áprilisra pedig az összes ilyen projektet végleg leállítják. Ezek után sokan attól tartanak, hogy ezt a példát követi majd egész Kína a jövőben, és teljesen leállítja a bányászatot (az árfolyam pedig állítólag ennek hatására megugrott).

Belső-Mongólia a bányászipar egyik kedvenc területe volt az olcsó áram miatt. A kriptobányászat és egyben az összes digitális pénz betiltásával az energiafogyasztást is csökkentenék, idén úgy 1,9 százalékkal.

Az iparág szereplői régóta féltek egy ilyen lépéstől, hiszen Kína évek óta nem üdvözli a kriptopénzes világot: spekulációtól, lufiktól, súlyos energiapazarlástól és visszaélésektől tartanak. Kína először 2017-ben tett olyan lépéseket, amelyek révén igyekezett akadályozni a kriptobányászatot.

A jelentések szerint Kína részben azért is szorongatja ezt az ágazatot, mert a digitális pénzek tranzakcióját lehetővé tévő számítási folyamatok hatalmas mennyiségű energiába kerülnek. Belső-Mongólia az olcsó áram miatt úgy vonzott egyes befektetőket, hogy a globális bitcoinbányászat 8 százalékáért végül ez a régió lett felelős. A Cambridge Egyetem szerint az olcsó áram, helyi chipgyárak és olcsó munkaerő miatt Kína felel a teljes bitcoinbányászat és ebből eredő fogyasztás 65 százalékáért.

Azóta történt

Előzmények