Tömeges SSD-hiányt okozhat egy kriptovaluta

Erős grafikus vezérlők helyett gyors tárhelyekre épít a környezetbarátnak mondott Chia kriptopénz, Kínában máris elkezdték tömegesen felvásárolni az SSD-ket.

Számos ország egyre nagyobb nyomást gyakorol a kriptopénzekre, amelyeket a komoly környezeti terhelésük miatt is sok kritika ér.

Az mindenesetre egyértelműnek tűnik, hogy jó darabig nem tűnnek el a kriptovaluták. Ebből pedig egyre többen és többen igyekeznek profitálni. A trendeken belül egy az új irányok közül a Chia.

A Chia egy környezetbarátnak mondott kriptopénz, amelytől egyesek azt remélik, hogy felrázza a szektort. Ehhez nincs szükség erős videokártyákra, így a játékosok örülhetnének, ha a Chia lenne a következő nagy trend. Azonban a Chia a gyors tárhelyekre épít, vagyis tömeges, talán soha nem látott SSD-hiányhoz vezethet a szakértők szerint.

A Chia kriptopénzbe fejest ugrók a jelentések szerint egy ideje tömegesen vásárolják fel az SSD-ket. Mindez a szakértők becslése alapján világszintű SSD-hiányhoz vezethet, ha szélesebb körben is elterjed a Chia-láz.

A bányászok egyelőre az üzleti környezetben ideálisan teljesítő tárhelyekre utaznak, vagyis főleg a 4 – 18 TB-os meghajtókból lesz hiány első körben. A Chia kriptopénzzel egyébként kereskedni még nem lehet, de a következő hetek sikereinek függvényében bármi történhet, mondják a hozzáértők.

A rossz hír az, hogy míg egy bányászatra használt videokártya komoly munkával és alkatrészcserékkel életre kelthető, addig az SSD-k jellegéből adódóan az effajta adattárolók véglegesen tönkre mennek egybizonyos mennyiségű írási terhelés után. A Chia pedig minden bizonnyal a lehető legnagyobb mértékben kiaknázza majd a meghajtókban rejlő lehetőségeket – az SSD-k ezután valószínűleg a kukában végzik majd.

Azóta történt

Előzmények