A nagy kriptobefektető szerint őrült dolog NFT-t vásárolni

Vignesh Sundaresan szerint NFT-t venni még őrültebb dolog, mint kriptopénzbe fektetni.

Érdekes kijelentéseket tett az NFT-üzletágról a MetaKovan néven ismert Vignesh Sundaresan, aki korábban több mint 69 millió dollárért vásárolta meg Beeple digitális alkotáscsomagját, pontosabban az ahhoz tartozó NFT-t, vagyis nem átruházható digitális tokent.

Sundaresan egy interjúban elismerte, hogy annak idején nem volt pénze, de lehetősége adódott kriptomegoldásokba fektetni. Végül olyan nagy vagyont gyűjtött, hogy a Beeple-féle NFT-ért 69 millió dollárnál többet is adott volna. Azóta is rengeteget költ az ágazatban, és a Metapurse NFT-projektet is elindította. Ezek után kissé meglepő volt, hogy a Bloombergnek azt mondta: aki nyereséget akar szerezni az NFT-kből, az hatalmas kockázatot vállal.

Szerinte ugyanis az NFT-k nem befektetésre valók, még őrültebb dolog ilyesmit venni, mint kriptopénzbe befektetni.

Arról, hogy mik azok az NFT-k, mire jók és milyen veszélyt rejtenek, korábban többször részletesebben is beszámoltunk.

Bár az NFT-piac valósággal berobbant az utóbbi időben, és egyesek már NFT-gyűrűvel és blockchain-szerződéssel kötnek házasságot; egyre több szakértő figyelmeztet arra, hogy az NFT-üzletbe fejest ugró emberek könnyen elveszíthetik minden pénzüket, mert sokszor a nagy semmit vásárolják meg. Ezen felül hatalmas adóterheket rónak ki az ilyen megoldásokra (még Beeple-t is sokkolta a dolog), és rengeteg a kritika a környezetre gyakorolt nagy terhelés miatt is.

Egyes jelentések szerint az NFT-eladások mennyisége kezd visszaesni, ahogy az árak is gyorsan csökkennek.

Sundaresan szerint nem lesz örökké ekkora hype az NFT-k körül, a piac nagyon megosztott lesz: nagyon kevés különösen értékes termék mellett végtelen számú, közel értéktelen termék lesz rajta.

Beeple (Mike Winkelmann) pedig konkrétan a dotkomlufihoz hasonlította az NFT-piacot, és úgy gondolja, csak az NFT-szektor egy része marad talpon. Hozzátette: rajong ugyan a technológiáért, de ezzel óvatosnak kell lenniük az embereknek, mindenki fejest ugrott bele, és nagyon spekulatív a szektor.

Azóta történt

Előzmények