Robbanásig feszül a TikTok-helyzet

Egymásnak feszülnek a tiktokkerek és a politikusok. Már 150 millió amerikai felhasználója van a TikToknak, azonban bárhogyan is védekezik a cég, egyre nagyobb a politikai nyomás, ami a teljes betiltásához is vezethet.

A napokban már foglalkoztunk azzal, hogy küszöbön a TikTok teljes betiltása: miután a legtöbb ország sorra tiltja meg, hogy politikusok, kormánytagok készülékein ott legyen az app, az USA a teljes betiltást is kilátásba helyezte.

Azóta az olasz trösztellenes hatóság vizsgálatot kezdett a TikTokkal szemben törvényszegés miatt, mert veszélyes tartalmakat terjesztenek. A holland politikusoknak szintén megtiltották a munkamobilon való TikTok-telepítést.

A TikTok vezérigazgatója eközben épp a holnapi napon jelenik meg az amerikai törvényhozók előtt egy meghallgatáson, ahol újra elmondja, hogy már több mint 150 millió amerikai felhasználójuk van. És azt is, hogy soha nem osztották meg az amerikai felhasználók adatait a kínai kormánnyal, és soha nem is tesznek majd ilyet, az amerikai aggodalmak ellenére.

2020-ban még 100 millió havi szinten aktív amerikai tiktokker volt, ez az érték emelkedett most havi 150 millió fölé.

Eközben az amerikai szenátorok mindkét oldalról sorra próbálják rávenni a Biden-kormányt, hogy tiltsa be a TikTokot, nemzetbiztonsági okokból. A múlt héten állítólag már azt követelte az USA kormánya, hogy a TikTok adassa el a kínai tulajdonosok részvényeit, ellenkező esetben betiltják az USA-ban.

A TikTok már 2021 őszén több mint 1 milliárd havi szinten aktív felhasználóval rendelkezett. Miközben az USA vállalhatatlan nemzetbiztonsági fenyegetésnek tartja, addig a szövetségeseivel karöltve teljes gőzzel vágja el Kínát a chipszektortól és modern technológiától, utóbbi pedig hatalmas összegekkel próbálja kompenzálni a helyi fejlesztéseket. A bizalmatlanság minden irányból általános, mindenki szabadulna a veszélyesnek titulált szolgáltatásoktól (például az orosz politikusok is attól tartanak, hogy kémkednek utánuk az iPhone-okon keresztül, ezért betiltják a kormánytagok Apple-mobilozását).

Maga a TikTok egyébként több mint 1,5 milliárd dollárt költött adatbiztonsági törekvésekre a saját bevallása szerint, és minden kémkedési vádat mereven elutasít, hangsúlyozva, hogy a tulajdonosváltás sem eredményez sem új korlátozást sem új hozzáférést az adatokhoz.

A politikusoknak azonban akad még egy nagy gondja: Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter szerint politikai gondokat okozhat a TikTok betiltása: a politikus benne ugyanis azt gondolja, hogy minden 35 alatti szavazót örökre elvesztenek egy ilyen lépéssel – közölte. A héten egyébként pont Washingtonban tiltakoznak a tiktokkerek a platform betiltása ellen.

Azóta történt

Előzmények