Megszenvedné a Huawei kizárását a német mobilhálózat

Továbbra is terítéken van a Huawei kizárása a németországi mobilhálózatból, de a helyi gazdasági minisztérium szerint ez nagy problémát jelentene. Eközben a Huawei sorra váltja ki a korlátozás alá eső amerikai alkatrészeket.

A Reuters jelentése szerint a német gazdasági minisztérium úgy látja, hogy bizonyos kínai cégek (Huawei, ZTE) alkatrészeinek betiltása igen komoly problémát okozna a német mobilhálózat számára (ha azokat az alkatrészeket nagy léptékben kellene cserélni).

A német kormány jelenleg is vizsgálja a telekomcégek beszállítóit, de állítólag a vizsgálat nem irányul konkrét cégek ellen. A jelenlegi fázis szerint ha jelentős változtatásra lenne szükség egy tiltás miatt, az komoly hatást gyakorolna a mobilhálózatok működésére és lefedettségére. Konkrétumokkal nem szolgáltak, mert minden az egyéni döntéseken múlna.

A kritikusok szerint a Huawei és a ZTE mobilhálózatokba ágyazása az alkatrészek révén zöld utat ad a kínai kémeknek, és akár az infrastruktúra szabotálása is felmerül. A Huawei, a ZTE és Kína mereven elutasít minden ilyen vádat, állításuk szerint a szemben állók a saját, rivális cégeiket akarják védeni és előnybe hozni.

A Huawei egyébként egy kínai egyetemen tartott beszéden közölte, hogy mostanra több mint 13 ezer olyan alkatrészt cserélt le a termékeiben, amelyek amerikai szankciók alá estek. Elmondták azt is, hogy nem szándékoznak riválist indítani a ChatGPT-nek, de szerintük nem a Microsoft lesz az egyetlen nagy szereplő a piacon. A Huawei a jövőben is inkább az AI-t kiszolgáló platformokat építené.

Azóta történt

Előzmények