A Microsoft szerint az árnyékban virágoznak a zsoldos hackercsoportok

A Microsoft és a Citizen Lab szerint egy izraeli cég kémprogramjával 10 országot is célba vettek a hackercsoportok.

A Microsoft és a Citizen Lab egyszerre adták ki jelentésüket arról, hogy kutatásaik szerint egy izraeli cég kémprogramjait hackercsoportok legalább 10 országban használták újságírók, politikusok és különböző szervezetek ellen, Észak-Amerikában és Európában is.

Konkrét áldozatokat is tudtak azonosítani, akiket iPhone készülékükön keresztül támadtak meg a QuaDream eszközeivel (ez az amerikai tiltólistára helyezett NSO Group kisebb versenytársa, csendes működéssel, reklámok, weboldalak és közösségi jelenlét nélkül).

A Microsoft szerint a zsoldos hackercsoportok az árnyékban virágoznak, és az effajta tevékenységek megállításához elengedhetetlen, hogy a nyilvánosság elé tárják a hackercsoportokat és azt, hogy mi történik.

A QuaDream már tavaly is rendelkezett többek között olyan kémeszközzel, amely zéró-klikk típusú, vagyis távolról, bármilyen felhasználói akció vagy tevékenység nélkül feltörhető egy konkrét készülék – az effajta eszközöket használják a hatóságok mellett a kémek és kiberbűnözők is.

Várhatóan egyre keményebb fellépések jönnek majd, hiszen az USA a szövetségeseivel együtt le akar számolni a nemzetközi kémprogram-iparral.

Hirdetés

Gamer laptop: már felveszi a versenyt az asztali pc-vel

PR Sokáig az a nézet tartotta magát, hogy az igazi játékosoknak nagy teljesítményű asztali számítógépre van szükségük. Ez mára megváltozott, és a gamer laptopok sem maradnak le az asztali nagytestvér mögött.

Azóta történt

Előzmények