Az FBI szerint észre sem vennénk, hogy a TikTokkal manipulálnak minket

Készülődnek az USA-ban a TikTok amerikai betiltására, de az EU és Kanada sem nézi jó szemmel a történéseket. Az FBI is elmondta a véleményét. Közben a chipektől és az ASML-től is elvágnák Kínát.

Az elmúlt hónapokban egyre több országban merült fel, hogy súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent a TikTok. Először az USA egyes államaiban kezdték el betiltani a kormányzati eszközön a szolgáltatást, majd csatlakozott a hasonló intézkedésekhez az EU és Kanada is.

Az elmúlt hetekben minden napra több jelentés jutott arról, hogy amerikai törvényhozók mit és hogyan szervezkednek a TikTok teljes betiltása érdekében. Csehország kiberbiztonsági hatósága is figyelmeztetett egyébként a TikTok használata ellen, hasonlóan rengeteg más nyugati hatósághoz – mind biztonsági kockázatnak látják a TikTokot, aminek a használatát nem javasolják fontos, érzékeny adatokat tartalmazó eszközökön vagy fontos személyeknél.

A TikTok igyekszik megnyugtatni a hatóságokat, Európában például új adatbiztonsági tervvel állt elő, de ez lehet kevés lesz, az pedig végképp, hogy olyan funkciókkal csábítja az embereket, hogy pénzért adhatják el az immáron még hosszabb videóikat másoknak.

Az FBI is megszólalt

Egy amerikai, szenátusi meghallgatáson már Christopher Wray, az FBI igazgatója is elmondta a szervezet állásfoglalását. Az FBI szerint a kínai kormány amerikaiak millióinak adatait irányíthatja a TikTokkal, így ők is nemzetbiztonsági aggálynak tartják azt. Az FBI szerint szoftverek irányítására is bevethető a TikTok, illetve ennek segítségével megoszthatóak az amerikai emberek számos témában.

Wray közölte: az utóbbi különösen hangsúlyos, és igazából nem biztos, hogy valaha lennének jelei annak, hogy mi történik – célzott a tévinformációkon keresztüli manipuláció lehetőségére.

Az amerikai Fehér Ház a héten már támogatta annak lehetőségét, hogy a Biden-kormány új eszközök révén tiltsa be a TikTokot, és szükség esetében más külföldi technológiát, ami fenyegetés a nemzetbiztonságra. Egyre több ottani törvényhozó sürgeti a TikTok betiltását. Az elhangzottakkal egyetértett a CIA és az NSA igazgatója is.

A chipektől és az ASML-től is elvágnák Kínát

Az intézkedések itt persze nem valószínű, hogy véget érnek, elég csak arra gondolni, hogy bár Dél-Korea aggódik a chipkorlátozások következményei miatt, de Hollandia az USA mellé állva komoly chipkorlátozásokat vezet be, ami ellen természetesen Kína hangosan tiltakozik. Sok a bizonytalanság, például az sem biztos, hogy az ASML a már Kínába eladott gyártógépeit egyáltalán javíthatja-e. Kína és az ASML sem tudja, mire számíthat.

A téma persze számos más ágazatot érint, sok amerikai törvényhozó a Ford és a CATL üzletét is blokkoltatni akarja a kínai technológia miatt.

Azóta történt

Előzmények