Támadnak a kormány hackerei, hogy megvédjék az internetet

Offenzív kibermunkával védik az internetet az állami tévinformációs kampányoktól, a katonai szervezetek szándékaitól és a választási beavatkozásoktól a brit kormányzati hackerek.

Az elmúlt években gyakran lehetett hallani olyan vádakat, hogy egyes hackerek, hackercsoportok állami megbízásra tevékenykednek, indítanak támadásokat. Nyilvánvaló volt, hogy mindez nyílt kiberhadviseléshez vezet, és ennek példája a brit GCHQ közleménye is.

A GCHQ ugyanis brit állami hackereket foglalkoztat, akik kibertámadásokat indítottak katonai szervezetek, terrorszervezetek, állami támogatású tévinformációs kampányok ellen, de azok ellen is, akik választásokba akarnak beavatkozni. Az effajta nyilvános közlemény ritkának számít hatósági oldalról.

Közölték azt is, hogy az utóbbi 3 évben a titkos NCF hajtott végre hackertámadásokat. Jeremy Fleming, a GCHQ igazgatója szerint egy felelős kiberhatalomnak ebben az összekapcsolt világban tudnia kell reagálni a kibertérben történtekre.

A műveleteket nem részletezték, mert titkosak, de egy 28 oldalas anyagot megosztottak arról, hogyan váltak felelősségteljes kibererővé. A szakértők szerint a kiberhadviselében Nagy-Britannia mellett az USA, Kína, Oroszország és Irán számít még meghatározó erőnek.

Azóta történt

Előzmények