Árthat a TikTok a fiatalok mentális egészségének, Joe Biden is közbeszól

Nyolc amerikai állam indított vizsgálatot, mert aggódnak, hogy a TikTok fizikai és mentális károkat okoz a fiatalok számára.

Régóta nem titok, hogy a közösségi platformok nem megfelelő vagy túlzott használata súlyos mentális károkat okoz az emberek számára, ennek a hatásnak különböző okokból főképp a fiatalok vannak kitéve. A helyzeten pedig a platformok rekláméhsége, az algoritmusok beállításai és ott terjedő káros tartalmak, tévinformációk sem segítenek.

Mivel a fiatalok kedvence egy ideje a TikTok, így a platform sok régióban van emiatt célkeresztben. Most nyolc amerikai állam vizsgálatot indított, mert attól tartanak, hogy fizikai és mentális károkat is okozhat a TikTok a fiataloknak. Azt is vizsgálják, hogy a cég tudott-e arról, hogy állandósítja ezeket a problémákat.


[+]

Alapvetően a fiatal felhasználók platformra ragasztását előidéző technikákat és eljárásokat vizsgálják, ezek célja, hogy a fiatalok még több időt és még gyakrabban töltsenek el a platformon. A TikTok ragaszkodik hozzá, hogy figyel a fiatalok biztonságára, a funkciókat pedig életkor szerint korlátozza. Az intézkedéseket szívesen bemutatják majd részletesen is a vizsgálat során. A jövőben pedig életkor szerint osztályoznák és korlátoznák a tartalmakat, a fiatalok védelme érdekében.

Hasonló vizsgálatok folynak egyébként az Instagram irányában is. Joe Biden elnök egy héten tartott beszédében kitért rá, hogy a közösségi média károkat okoz, sok gyerek a népszerű appoktól szenved. Biden szerint felelősségre kell vonni a közösségi platformokat, amiért nemzeti kísérletet végeznek a gyerekeinken, nyereség reményében. A gyerekek magánszférájának komolyabb védelmét és a nekik szánt célzott hirdetések betiltását sürgette.

Azóta történt

Előzmények