A közösségi média példa nélküli szabályozására készülhet az EU

Emmanuel Macron francia elnök szerint az EU azon dolgozik majd, hogy a gyűlöletbeszéd miatt példa nélküli módon szabályozza a közösségi médiás platformokat.

Még a múlt hét végén jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök, hogy az EU a jövőben azon dolgozik majd, hogy példa nélküli módon szabályozza a közösségi médiás platformokat, továbbá megvalósuljon a gyűlölettel teli tartalmak miatti felelősségre vonás.

A francia soros elnökség alatt is kiemelt téma lesz az EU-ban, hogy a globális tech cégek mit tehetnek és mit nem (DMA, DSA). Az új szabályok elsősorban az Amazont, az Apple-t, a Google-t és a Facebookot céloznák.

Macron szerint a példa nélküli szabályozásokra nem csak az online gyűlölet elleni küzdelemhez van szükség, hanem azért is, hogy a nagy platformokat felelősségre vonhassák a tartalmaik miatt. Állítása szerint mindennapossá váltak az online zaklatások, a gyűlöletbeszéd, a rasszizmus, antiszemitizmus, ilyen témakörökben pedig nincsenek nemzetközi szabályozások.

A DSA keretében egyébként köteleznék a tech óriásokat, hogy kezdjenek valamit a platformjaikon elszaporodott illegális tartalmakkal, ellenkező esetben az együttműködés megtagadása miatt globális bevételük 6 százalékára is büntethetőek lennének. Az Európai Bizottság jövőre kezd tárgyalni az EU tagországaival és törvényhozóival erről, várhatóan 2023-ban jöhetnek az új törvények.

Azóta történt

Előzmények